Continental: Holografický displej je za rohom

Vyzerá to nesmierne futuristicky, ale Continental a americká spoločnosť Leia tvrdia, že v sériových autách uvidíme ich dokonalý 3D displej už v roku 2022.

19.06.2019 12:00
debata (2)
Takto majú vyzerať displeje áut v blízkej... Foto: Continental
Continental - holografický 3D displej Takto majú vyzerať displeje áut v blízkej budúcnosti. Ostrý holografický obraz umožní lepšie prepojenie posádky s vozidlom. A to bez 3D okuliarov.

Displeje v autách nie sú dnes žiadnou zvláštnosťou. Rýchlym tempom vytláčajú klasické analógové ukazovatele, ale aj tradičné ovládacie prvky. Výnimkou nie sú dokonca ani v autách nižších tried. Kam však bude smerovať vývoj? Pôjde len o ich neustále zväčšovanie a neustálu integráciu čoraz väčšieho počtu funkcií do takej podoby? Nie. Ďalším krokom je 3D obraz. Ten sa síce snažia navodiť aj súčasné head-up displeje či špecifická grafika obrazoviek, ale ide len o zdanie. Skutočná holografická technológia do automobilového priemyslu zatiaľ nezavítala. To sa má čoskoro zmeniť. Postarajú sa o to nemecký Continental a americká spoločnosť Leis zo Silicon Valley.

Prichádzajú s takzvaným 3D Lightfield displejom. Ten je vybavený technológiou LeL DLB (Diffractive Lightfield Backlighting), ktorá umožňuje generovanie ostrého 3D obrazu bez použitia lomu svetla. Základom sú svetelné vodiče s difrakčnou mriežkou a nanoštruktúrami. Výhodou je, že táto technológia si nevyžaduje kameru, ktorá sleduje uhol pohľadu pozorovateľa, ako pri technológii Parallax a už vôbec nie 3D okuliare. Virtuálna realita premietaná do priestoru je ľahko pozorovateľná celou posádkou vozidla. Každý objekt sa totiž zobrazuje až v ôsmich perspektívach.

Základom technológie sú svetelné vodiče s... Foto: Continental
Continental - holografický 3D displej Základom technológie sú svetelné vodiče s difrakčnou mriežkou a nanoštruktúrami. Na zobrazenie netreba žiadne bariéry ako v súčasnosti. Každý objekt sa zobrazuje v ôsmich perspektívach.

Na čo je to dobré? Predstavte si dôležité výstrahy, ktoré sa vznášajú v priestore pred vami, 3D navigáciu s reálnymi objektmi, parkovací asistent či uvítacie efekty po nasadnutí do vozidla, keď logo výrobcu rotuje priamo pred vami. To všetko je vďaka technológii 3D Lightfield Display možné. Aplikácií je neúrekom. Mimo nie je ani zábava. Holografický displej poslúži rovnako dobre premietaniu filmov či videí alebo komunikácii, čo je aktuálne vzhľadom na skorý príchod autonómnych áut, kde bude môcť vodič využívať čas aj inak než šoférovaním. Na druhej strane nechce Continental a Leia urobiť z auta 3D kino. Technológia má totiž slúžiť najmä na prirodzenejšie prepojenie posádky s vozidlom, čo úzko súvisí s bezpečnosťou.

Aj preto je hĺbka obrazu maximálne päť centimetrov. Väčšie 3D zobrazenie by už mohlo byť z pohľadu bezpečnosti rušivé. A kedy sa s novinkou stretneme? Partneri nehovoria o žiadnej vzdialenej budúcnosti, ale o roku 2022! A rozšíriť sa môže extrémne rýchlo, pretože technológiu svetelného poľa je možné podľa autorov ľahko integrovať do komerčne dostupných displejov. Výrobný proces je navyše vhodný pre masovú produkciu. Napokon, táto holografická technológia už funguje v niektorých smartfónoch. Teraz sa len transformuje pomocou Continentalu pre špecifické potreby automobilového priemyslu.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #displej #Continental #holografia #3D displej #Leia
Články podľa značiek