Audi A1 Citycarver: Toto je prvý 'Allroad' do mesta!

Móde crossoverov a SUV sa nakoniec nevyhol ani ingolstadtský „trpaslík“. Na rozdiel od Allroadov a modelov s označením Q však nemá nové A1 Citycarver pohon oboch náprav. To je aj dôvod odlišného označenia.

05.08.2019 06:00
debata
Audi A1 Citycarver je typickým mestským... Foto: Audi
Audi A1 Citycarver - 2019 Audi A1 Citycarver je typickým mestským crossoverom. Agresívnou maskou a štrbinami nad ňou sa tak trochu snaží priblížiť súrodencom s písmenom Q.

Zdá sa, že zákazníci už netúžia po ničom inom ako po SUV a crossoveroch. Ingolstadtská značka im preto vychádza v ústrety, ako sa dá. Len tento rok predstavila nový A6 Allroad, vynovený A4 Allroad, modernizované Audi Q7, úplne novučičké Q3 Sportback a k tomu ostré verzie SQ2, SQ5, SQ7 a SQ8. Nezabúdajme ani na elektrický e-tron, ktorý sa tiež hlási do klubu športovo-úžitkových modelov. A aby toho nebolo málo, vypĺňa Audi v tomto duchu aj poslednú, priam virtuálnu medzeru vo svojej ponuke. Prašná móda totiž po prvýkrát zasiahla aj najmenší ingolstadtský model A1.

Svetlá výška narástla o 40  mm. Z toho 35... Foto: Audi
Audi A1 Citycarver - 2019 Svetlá výška narástla o 40 mm. Z toho 35 pripadá na zmeny v zavesení kolies a zvyšných päť na väčší priemer pneumatík. Disky majú minimálne 16 palcov. Dopriať si však môžete aj parádne osemnástky.

Keďže však nepočíta s pohonom quattro, nemal nárok na prívlastok Allroad. Privítať tak môžeme Audi A1 Citycarver. Malý mestský subkompakt prešiel neprehliadnuteľným outdoorovým tuningom. Prednou 8-uholníkovou matnou maskou s voštinovým výpletom a dvoma štrbinami nad ňou sa tak trochu tvári ako príslušník rodiny Q. Spodným partiám karosérie nechýbajú strieborné ochranné prvky vrátane prahov. A potom je tu podvozok zvýšený o 40 mm, z čoho 35 má na konte prepracované zavesenie a päť väčšie pneumatiky obuté na minimálne 16-palcových diskoch.

Plastová ochrana spodných partií karosérie v... Foto: Audi
Audi A1 Citycarver - 2019 Plastová ochrana spodných partií karosérie v striebornej farbe nechýba na prahoch ani na nárazníkoch.

Oživiť vzhľad môže kontrastná čierna (Mythos Black) alebo sivá (Manhattan Gray) strecha. V kabíne upútajú dekorácie palubnej dosky a dverí zelenej, medenej, oranžovej alebo striebornosivej farby. Na výber sú navyše tri dizajnové línie – Advanced, Design selection alebo športová S line s čalúnením z Alcantary. Zákazníci budú zároveň ťažiť z ľahšieho nastupovania a lepšieho výhľadu. V sérii je adaptívny tempomat, výstraha pred opustením jazdného prúdu aj autonómne brzdy registrujúce chodcov a cyklistov. Infotainment Audi Connect má už v základe digitálny kokpit a 10,1-palcové rozhranie MMI.

Interiér je vyšperkovaný kontrastnými... Foto: Audi
Audi A1 Citycarver - 2019 Interiér je vyšperkovaný kontrastnými dekoráciami. Verzia S line obsahuje navyše sedadlá čalúnené Alcantarou.

Balík Dynamic package obohatí A1 Citycarver o voľbu jazdných režimov Audi Drive Select, zvukový aktuátor, adaptívne tlmiče, červené brzdové strmene a 18-palcové disky. O technike pod kapotou sa Audi nezmieňuje, ale pravdepodobne bude zhodná s modelovým radom A1. To znamená preplňované litrové 3-valce 25 TFSI (70 kW) a 30 TFSI (85 kW). Štvorvalec bežne známy ako 1,5 TSI Evo má vizitku 35 TFSI. Jeho 110 kW však nie je maximom. Vrchol hierarchie patrí verzii 40 TFSI s preplňovaným dvojlitrom (147 kW). Motory kombinuje Audi so 6-stupňovými manuálnymi a 7-stupňovými dvojspojkovými prevodovkami.

Audi spustí objednávky na A1 Citycarver od augusta. Prvé kusy sa dostanú k zákazníkom na jeseň. Predaj odštartujú "limitky“ Edition one a Special edition s 18-palcovými diskami so sivým alebo s oranžovým lakom karosérie, kombinovaným s čiernymi alebo oranžovými dekoráciami interiéru.

Audi A1 Citycarver - 2019
Audi A1 Citycarver - 2019
+15Audi A1 Citycarver - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Audi A1 #autosalón Frankfurt 2019 #Audi A1 Citycarver
Články podľa značiek