Toyota ‘Yaris SUV‘? Tajný projekt predstavia už tento rok. Nebude to ale Raize

Aj Európa má dostať malé SUV segmentu B od Toyoty. Nemáme si ho však mýliť s novou Toyotou Raize, ktorá už absolvovala premiéru v Japonsku a je dvojčaťom Daihatsu Rocky.

13.01.2020 06:00
debata
V Japonsku už Toyota predstavila malý crossover... Foto: Toyota
Toyota Raize - 2020 V Japonsku už Toyota predstavila malý crossover Raize. Ten je však určený len pre japonský trh. Do Európy má doraziť celkom iné malé SUV na platforme TNGA GA-B, ktorú už využíva novučičký Yaris.

Toyota potrebuje v Európe nutne ďalšie SUV. Súčasná CH-R a RAV4 v časoch boomu áut so zvýšeným podvozkom nestačia. A ani outdoorová Corola Trek. Napokon, nie je tajomstvom, že aj nástupca Ayga má byť čosi ako crossover. Toyota je ale zatiaľ v informáciách zdržanlivá. Možno aj na základe neúspechu modelu Urban Cruiser, ktorý pôsobil na európskom trhu od roku 2009 do roku 2015. Toyota ním tak trochu predbehla dobu, takže dnes je opatrnejšia. Príchod kompaktného crossoveru však rozhodne nepopiera.

„Segment SUV neustále rastie, takže tu je priestor pre ďalšie produkty. Ani náhodou si nemyslím, že dokážeme pokryť celý priestor s RAV4 a CH-R. Segment B-SUV rastie a preberá časť zákazníkov kategórie C-SUV. Takže všetko pozorne sledujeme a vidíme rastúci počet konkurentov,“ povedal na tému očakávanej novinky tak trochu tajomne Matt Harrison, viceprezident európskej divízie Toyoty. Napriek tomu viaceré zdroje uvádzajú, že premiéra nemá byť ďaleko. Dokonca sa špekuluje o tomto roku.

V každom prípade nemajú Európania očakávať príchod novej Toyoty Raize, ktorá sa koncom roka predstavila v Japonsku a je technologickým dvojčaťom Daihatsu Rocky. Tá ostane ázijskou záležitosťou. Malé SUV by totiž malo byť postavené na platforme novej Toyoty Yaris, teda na platforme TNGA GA-B, ktorá je dostatočne flexibilná. Umožňuje stavbu rôznych kompaktných áut vrátane hybridných verzií. A keďže nový Yaris už poznáme, pod kapotou by sa mohli objaviť identické 3-valcové motory.

Základom by teda mohol byť atmosférický motor s objemom 1,0 litra a nad ním väčší 3-valec s objemom 1,5 litra s variabilným časovaním ventilov, odvodený zo 4-valcov pre Corollu. Na vrchol sa postaví hybridná verzia 1,5 Hybrid Dynamic Force. Pohon oboch náprav či nezávislé zavesenie zadných kolies sú málo pravdepodobné. Toyota ale príchod „Yarisu SUV“ zatiaľ nepotvrdila. Tento rok doplní jej portfólio Corolla Trek, športová verzia Corolla GR Sport, plug-in hybridná RAV4, nový Yaris, GR Yaris, elektrická verzia Toyoty Proace City a Proace Verso.
Toyota Raize - 2020
Toyota Raize - 2020
+9Toyota Raize - 2020

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #SUV #Toyota Yaris #Toyota Raize
Články podľa značiek