Kia Sorento: Štvrtá generácia už v Ženeve. Aj ako hybrid

Najväčšie európske SUV Kie čaká generačná obmena. Je to logické. Sesterský Hyundai Santa Fe je predsa na svete už takmer dva roky. Dostane novú platformu aj ekologický pohon. Zatiaľ sa predstavuje na prvých oficiálnych skiciach.

10.02.2020 19:00
debata
Sorento štvrtej generácie bude postavené na... Foto: Kia
Kia Sorento - 2020 Sorento štvrtej generácie bude postavené na úplne novej platforme určenej pre stredne veľké SUV. Dizajnom mierne „priostrí“.

Kia a Hyundai sú síce sesterské automobilky, s rovnakou technikou aj platformami, no navonok sa správajú ako úhlavní nepriatelia. Hyundai má pritom v koncernovej hierarchii o čosi vyššiu pozíciu. Aj preto má privilégium prichádzať prvý s generačnou obmenou modelov. Videli sme to už viackrát, naposledy na Hyundai i30 a Kii Ceed. Lenže Kia vie získaný čas dobre využiť a na rovnakých základoch postaviť extrémne silného súpera. Svedkami čohosi podobného budeme aj na marcovom autosalóne v Ženeve. Kia tu totiž predstaví súrodenca Hyundaia Santa Fe, ktorý je v novej generácii na trhu už takmer dva roky. A čo môžeme čakať?

Zaujímavým prvkom je plutvička v oblasti... Foto: Kia
Kia Sorento - 2020 Zaujímavým prvkom je plutvička v oblasti tretieho bočného okna, inšpirovaná novou Kiou Proceed.

Tak to naznačujú prvé oficiálne skice, ktoré automobilka zverejnila. Jej najväčšie európske SUV využije ako prvý model Kie novú platformu. Priniesť mu to má viac priestoru v interiéri, dokonca na úrovni modelov o triedu vyššej kategórie. Sorento si síce zachová tradičnú tigriu masku aj rozširujúci sa tvar zadných stĺpikov, bude však o čosi „ostrejšie“. Zaujímavým prvkom je „plutvička“ v oblasti tretieho bočného okna, jednoznačne inšpirovaná Kiou Proceed. Diódové svetlá využijú výraznejšiu grafiku. Kia sľubuje nasadenie najmodernejších asistenčných systémov a infotainmentu s bohatou konektivitou. Pod kapotou sa má objaviť po prvýkrát hybridná sústava.

Zatiaľ však nie je isté, či pôjde o hybrid, alebo plug-in hybrid. Na základe zverejnených informácií o sesterskom Hyundai Santa Fe je však možné, že dorazia hneď obe hybridné verzie. Napokon Kia už má s plug-in hybridmi vďaka Niru a Optime bohaté skúsenosti. Na rozdiel od Toyoty RAV4 či Hondy CR-V sa však s najväčšou pravdepodobnosťou o osud dieselov s objemom 2,0 a 2,2 litra, báť netreba. Používa ich nové Santa Fe, dokonca ako jedinú možnosť, tak prečo by mali chýbať pod kapotou Sorenta? Toto SUV prišlo na svet v roku 2002 ako globálny model. Doteraz sa z neho predalo vyše troch miliónov kusov. Štvrtá generácia sa ukáže v ženevskom Palexpe presne 3. marca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Sorento #autosalón Ženeva 2020
Články podľa značiek