Ford GT: Technologický zázrak Fordu je ešte silnejší

Pre rok 2020 si Ford pripravil modernizáciu svojho superšportu GT. Americká „placka“ ponúka z motora 3,5 EcoBoost ďalšie kone navyše a obliecť si môže karbónový šat.

14.02.2020 10:00
debata (2)
Karbónový superšport Fordu má prepracovanú... Foto: Ford
Ford GT - 2020 Karbónový superšport Fordu má prepracovanú aerodynamiku. Vďaka tomu dokáže priviesť k výkonnému motoru až o 50 % viac chladiaceho vzduchu.

Toto je jedno z tých áut, na ktoré vám nestačia peniaze. Automobilka Ford si totiž vyhradila právo sama určiť, komu svoje GT predá. Jednoducho preto, aby sa tento technologický klenot koncernu nestal objektom priekupníkov. Jednou z podmienok je napríklad vlastniť staršiu generáciu z roku 2005. A do hry vstupujú aj ďalšie faktory. Uspokojená tak bola od roku 2015, keď debutovala v Detroite druhá generácia, len hŕstka záujemcov. Na stole mal pritom Ford niekoľko tisíc žiadostí. Práve limitovaný počet vyrobených kusov však dáva GT tú správnu exkluzivitu. A to nehovoríme o „limitkách“ Carbon Series a Heritage Edition, ktoré sa počítajú v desiatkach kusov.

Nová limitovaná edícia Liquid Carbon má... Foto: Ford
Ford GT - 2020 Nová limitovaná edícia Liquid Carbon má bezfarebný lak, ktorý odhaľuje karbónovú konštrukciu karosérie.

Platiť to bude aj v modernizovanej verzii pre rok 2020. Superšport Fordu s centrálne umiestneným motorom prešiel totiž ďalším „tuningom“, ktorý vycibril charakter tohto klenotu do dokonalosti. Zmeny sa dotkli najmä jeho srdca – dvakrát preplňovaného 6-valca 3,5 EcoBoost. Zmena softvéru, nové zapaľovacie cievky, nové piesty a väčšie turbudúchadlá mu priniesli zvýšenie výkonu z pôvodných 647 na 669 koní, čo je konečných 492 kW. Krútiaci moment 746 Nm ostal bez zmien. Spracúva ho 7-stupňová dvojspojková prevodovka a posiela k zadným kolesám. Štandardom sa stáva nový titánový výfuk Akrapovič. Ten sa okrem mohutnej zvukovej kulisy podieľa aj na znížení hmotnosti o deväť kilogramov.

Výkon motora 3,5 EcoBoost narástol vďaka novým... Foto: Ford
Ford GT - 2020 Výkon motora 3,5 EcoBoost narástol vďaka novým turbodúchadlám, piestom či výfuku Akrapovič na 492 kW.

Aerodynamické úpravy sa zamerali na zlepšenie prúdenia vzduchu k motoru. Prepracované vzduchové kanály zvýšili prietok až o 50 %. Ťažia z toho aj väčšie medzichladiče stlačeného vzduchu. Lepšie jazdné vlastnosti na okruhu má zas GT zabezpečiť nové nastavenie pruženia v režime Track. Pre pár vyvolených bude k dispozícii limitovaná edícia Liquid Carbon. Tá vďaka priehľadnému laku odhalí karbónovú podstatu ultraľahkej a ultrapevnej karosérie. Kompozitné materiály nájdete v tejto verzii aj na kolesách. Disky sú totiž vyrobené z uhlíkových vlákien. Ak vám to nestačí, Ford dodá záujemcom titanové skrutky a 6-bodové bezpečnostné pásy.

Zákazníci si tiež môžu vybrať z piatich odtieňov brzdových strmeňov a z piatich farebných kombinácií vyhotovenia interiéru. Karosériu môžu zdobiť tradičné pruhy. Drobných úprav sa dočkala aj limitovaná edícia Gulf Racing Heritage Livery, ktorá odkazuje na víťazstvá Forda GT40 v 24-hodinovke Le Mans v rokoch 1968 a 1969. Zdobí ju kontrastný modro-oranžový lak oddelený čiernym prúžkom a číslica 9, ktorú mal na karosérii víťazný špeciál z roku 1969. Dynamika GT je fascinujúca. Z 0 na 60 míľ za hodinu (97 km/h) šprintuje za tri sekundy, na dvojnásobok za 6,2 sekundy a dosiahne maximálku 348 km/h. Výroba modernizovaného GT bude prebiehať do roku 2022.
Ford GT - 2020
Ford GT - 2020
+7Ford GT - 2020
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #Ford GT
Články podľa značiek