Jeep Compass: Americké SUV sa sťahuje do Európy. Ale bez 4x4

Emisné normy poriadne zamávali ponukou vynoveného Jeepu Compass. Vzdáva sa silného diesla, 9-stupňového automatu aj pohonu 4x4 s klasickým mechanickým rozvodom. Štvorkolka bude už len "na zástrčku". Zato sa bude vyrábať priamo v Európe.

09.06.2020 10:00
debata (1)
Exteriér sa prakticky nemenil. Compass však... Foto: Jeep
Jeep Compass - 2020 Exteriér sa prakticky nemenil. Compass však dostal šesť nových dizajnov kolies a päť nových lakov karosérie. Všetky možno kombinovať s čiernou strechou.

Jeep síce zaobalil svoju tlačovú správu do „ekológie“ reprezentovanej podstatne nižšou spotrebou paliva, ale pravda je taká, že nový Compass bude v Európe už len prízrakom niekdajšieho SUV, ktoré si zakladalo na schopnostiach v teréne. Ako inak, môžu za to nové emisné normy. Pod kapotou sa škrtalo vo veľkom. Novým základným motorom sa tak stáva preplňovaný 4-valec 1,3 FireFly, ktorý nahrádza pôvodný motor 1,4 MultiAir. Ide o novú generáciu motorov modulárnej rodiny FCA Global Small Engine. Jeho výkon bude v slabšej verzii dosahovať 95 a vo výkonnejšej 110 kW. Oba budú mať krútiaci moment 270 Nm.

Nový 4-valec je vybavený variabilným časovaním sacích ventilov pomocou elektrohydrau­lických aktuátorov, novým turbodúchadlom a novým filtrom pevných častíc, vďaka čomu spĺňa emisnú normu Euro 6d Final. Kým pre slabšiu verziu je určená výhradne 6-stupňová manuálna prevodovka, výkonnejší variant bude spojený výlučne s dvojspojkovou prevodovkou DDCT. To znamená aj koniec pôvodného 9-stupňového automatu s hydrodynamickým meničom, ktorý je v teréne lepším riešením. V tejto kombinácii bude Compass po prvý raz vybavený jazdným režimom Sport s ostrejšími reakciami na stlačenie plynového pedálu a odlišným algoritmom radenia prevodov. Obe verzie však budú prenášať výkon len na predné kolesá.

Najväčšou dizajnovou zmenou je nové veko... Foto: Jeep
Jeep Compass - 2020 Najväčšou dizajnovou zmenou je nové veko batožinového priestoru.

V porovnaní s predchodcom má klesnúť spotreba paliva o 27 % a v porovnaní s verziou vybavenou pohonom oboch náprav až o 30 %. Štvorkolku však nehľadajte ani pri vynovenom dieseli 1,6 MultiJet s výkonom 88 kW a krútiacim momentom 320 Nm, ktorý spolupracuje so 6-stupňovým manuálom. Emisie NOx znižuje požitím selektívnej katalytickej redukcie (SCR). Výkonnejší naftový dvojliter z ponuky úplne vypadáva. Ak teda zatúžite po štvorkolke, neostane vám nič iné, ako pristať na premiérovú plug-in hybridnú verziu 4×e s elektromotorom na zadnej náprave. Zástrčkový hybrid s akumulátormi s kapacitou 11,2 kWh sa bude dodávať od druhej polovice roka so systémovým výkonom 140 alebo až 177 kW.

Posádka bude ťažiť z výhod nového infotainmentu... Foto: Jeep
Jeep Compass - 2020 Posádka bude ťažiť z výhod nového infotainmentu Uconnect so 7- alebo 8,4-palcovou dotykovou obrazovkou. Verzie 4xe dostanú špecifické funkcie pre nastavenie klimatizácie či vyhľadávanie nabíjacích staníc.

V čisto elektrickom režime má Compass 4×e zvládnuť približne 50 km jazdy. Napriek absencii mechanického rozvodu 4×4 Jeep sľubuje zachovanie vynikajúcich jazdných vlastností v teréne. Argumentuje krútiacim momentom zadného elektromotora, ktorý dosahuje až 250 Nm a dokonalou izoláciu elektrických súčastí pohonu, ktorá zabezpečí schopnosť prekonávať brody. Inak by si Jeep pravdepodobne netrúfol uviesť svoj plug-in hybrid aj v drsnej verzii Trailhawk. Odhaduje sa, že v elektrickom móde bude maximálka obmedzená na 135 km/h a že v hybridnom móde zvládnu obe výkonové verzie 200 km/h. Daňou za ekológiu je hmotnosť vyššia o 120 kg, kufor menší o 15 litrov a miniatúrna palivová nádrž s objemom len 39 litrov.

Pod kapotou je najväčším nováčikom preplňovaný... Foto: Jeep
Jeep Compas a Renegade 4xe - 2020 Pod kapotou je najväčším nováčikom preplňovaný 4-valec 1,3 FireFly s výkonom 95 alebo 110 kW. Vždy však s pohonom predných kolies. Pohon oboch náprav dostanú výučne plug-in hybridné verzie 4xe so zadným elektromotorom.

Exteriérové zmeny modernizovaného Compasu sa obmedzili naozaj len na retuše. Najmä v oblasti zadného veka. Nový je však dizajn kolies ponúkaných v šiestich vyhotoveniach a paleta farieb lakov, ktorá obsahuje päť nových odtieňov – červený Colorado, modrý Italia, modrý Shade, zelený Techno a tiež slonovinový. Všetky odtiene môžu byť kombinované s čiernou strechou. V kabíne má zas premiéru nový infotainment Uconnect so 7– alebo 8,4-palcovým displejom, ktorý umožňuje využívanie mobilných aplikácií alebo diaľkové prepojenie s vozidlom. Pre verzie 4×e budú k dispozícii špecifické funkcie pre nastavenie klimatizácie a vyhľadávanie nabíjacích staníc. O bezpečnosť sa postará monitoring jazdných prúdov a slepých uhlov zrkadiel, adaptívny tempomat či varovanie pri cúvaní.

Compass by mal osloviť Európanov aj špecificky naladeným podvozkom. Ten je vybavený novými tlmičmi s ventilmi FSD (Frequency Selective Damping), obmedzujúcimi náklony karosérie. A tiež európskym pôvodom, produkcia európskych verzií sa totiž presťahuje z mexickej továrne v Toluca do talianskeho závodu Melfi, kde bude Compass schádzať zo spoločných montážnych liniek s menším Jeepom Renegade. Táto zmena je výsledkom investičného plánu koncernu FCA vo výške piatich miliárd eur. Zabezpečiť to má kratšie dodacie lehoty. Pripomeňme, že Compass je celosvetovom najpredávanejším modelom značky a že v Európe sa podieľa na ročných registráciách až štyridsiatimi percentami.

Jeep Compass - 2020
Jeep Compass - 2020
+16Jeep Compass - 2020

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #facelift #Jeep #Jeep Compas 4xe #Jeep Compass
Články podľa značiek