VW Arteon: Toto nie je iba facelift. Prichádza kombi, hybrid aj ostré R!

Modernizácia 4-dverového kupé z Wolfsburgu prináša poriadnu záplavu noviniek. Dizajnové retuše sú popri nich len detailom.

25.06.2020 06:00
debata (1)
Vynovený Arteon spoznáte najmä vďaka svietiacej... Foto: Volkswagen
VW Arteon - 2020 Vynovený Arteon spoznáte najmä vďaka svietiacej lište, ktorá sa takmer dotýka nového loga automobilky. Nové sú však aj nárazníky či maska s väčším rozstupom chrómových lamiel

Arteon je na trhu od roku 2017, ako ideový nástupca pôvodného Passatu CC. V porovnaní s ním však absolvoval oveľa väčší rozsah zmien. Postavili ho totiž na platforme MQB s rázvorom predĺženým až na úroveň Škody Superb, takže sa z neho stala vlajková loď značky. A hoci to dnes modely strednej triedy nemajú ľahké, Arteon splnil očakávania. Len v Európe z neho ročne putuje k zákazníkom približne 20 000 kusov. To ale nemusí byť vrchol. Na scénu totiž spolu s faceliftom prichádza celkom nová karosárska verzia Shooting Brake. Dynamické kombi môže pritiahnuť širšiu skupinu záujemcov. Okrem toho ponuku rozširuje ostrá verzia R a dobíjateľný hybrid.

Úplnou novinkou je verzia Shooting Brake.... Foto: Volkswagen
VW Arteon - 2020 Úplnou novinkou je verzia Shooting Brake. Dynamickým profilom nijako nezaostáva za fastbackom. Predajne môže byť dokonca ešte úspešnejšia.

Samotný facelift je tak len čerešničkou na torte veľkých zmien. Arteon dostal nový predný nárazník s výraznejšími bočnými otvormi, reflektory spojené svetelnou lištou, vďaka čomu si ho s konkurenciou nepomýlite a masku s chrómovými lamelami. Arteon R ma spodný sací otvor v nárazníku v čiernom lesklom vyhotovení a to isté platí o vložkách po jeho bokoch. Nové sú aj zadné svetlá s prepracovanou grafikou. Verzia R-Line dostala dve dvojité koncovky výfukov a Arteon R pridáva difúzor či špecifický modrý lak Lapiz Blue. Základom sú 17-palcové disky, vyššie úrovne Elegance a R-Line využívajú osemnástky. Ostré „erko“ však bude jazdiť až na 20-palcových kolesách a bude mať o 20 mm znížený podvozok. No najväčšou novinkou je nepochybne verzia Shooting Brake.

Nová verzia Arteon R dostala až 20-palcové... Foto: Volkswagen
VW Arteon - 2020 Nová verzia Arteon R dostala až 20-palcové kolesá, o 20 mm znížený podvozok, štyri koncovky výfukov, difúzor a spojler

Líši sa od stredných stĺpikov. Predĺžená strecha je ukončená výrazným spojlerom. Výška Arteonu tým narástla o 19 mm. Spodná hrana okien sa dvíha až k zadným stĺpikom, čo vytvára veľmi dynamickú siluetu. Do kufra kombi sa už v základe zmestí 565 litrov a po strechu 590. Sklopením delených sedadiel vzrastie objem využiteľného objemu až na 1 632 litrov. To je o 75 viac, ako zvládne fastback. Profitovať však bude aj posádka. Shooting Brake totiž pridáva nad hlavami predných cestujúcich 11 a zadných až 48 mm. Vynovený interiér prichádza s kvalitnejším čalúnením a dekoráciami z pravého dreva. Nový je volant s kapacitnými ovládačmi a úplne nový panel klimatizácie. Solídnejší dojem dotvárajú prepracované prieduchy ventilácie či ambientné osvetlenie s tridsiatimi farbami.

Interiér má vynovený volant, úplne nový panel... Foto: Volkswagen
VW Arteon - 2020 Interiér má vynovený volant, úplne nový panel klimatizácie, prepracované prieduchy ventilácie, ale aj nové dekorácie a modernejší infotainment MIB3 s digitálnym kokpitom.

Nechýba ani najnovšia verzia infotainmentu MIB3 s digitálnym kokpitom a 9,2-palcovým centrálnym displejom Discover Pro. Umožňuje využívať služby We Connect. Asistenčné systémy rozširuje balík Travel Assist, ktorý podporuje vodiča až do rýchlosti 210 km/h. Inteligentný tempomat reguluje rýchlosť aj na základe dopravného značenia či profilu trasy. Rýchlosť znižuje na kruhových objazdoch alebo na križovatkách. V režime udržiavania vozidla v jazdnom prúde detekujú prítomnosť rúk na volante nové snímače, čo znižuje falošné výstrahy. Cúvacia kamera má odteraz uhol záberu 170 stupňov, takže Arteon vidí takpovediac za roh. Posádka si bude môcť užiť kvalitný zvuk audia Harman / Kardom s výkonom 700 W a dvanástimi reproduktormi.

Do kufra kombi Shooting Brake sa zmestí od 565... Foto: Volkswagen
VW Arteon - 2020 Do kufra kombi Shooting Brake sa zmestí od 565 až 1 632 litrov batožiny, čo je o 75 litrov viac v porovnaní s fastbackom.

Zmenám neunikol ani priestor pod kapotou. Základom je známy 4-valec 1,5 TSI (110 kW), pracujúci v Millerovom cykle. Podstatnejší je však príchod výkonnejšieho 4-valca 2,0 TSI (140 kW), ktorý využíva Budackov cyklus s kompresným pomerom 12,2 : 1, čo je na preplňovaný agregát naozaj obdivuhodná hodnota. Výkonnejšia verzia motora 2,0 TSI (206 kW) bude spojená s pohonom oboch náprav 4-Motion. Pri „erku“ dokáže rozdeľovať hnací moment nielen medzi prednou a zadnou nápravou, ale aj medzi zadnými kolesami. Diesel zastúpi 4-valec 2,0 TDI Evo s dvojitou selektívnou katalytickou redukciou (Twin dosing). Môže mať 110 alebo 147 kW. Pre silnejší je opäť pripravená štvorkolka.

To ale nie je koniec. Arteon dostane po prvýkrát plug-in hybridnú verziu eHybrid. Technológiu preberá z Passatu GTE, čo znamená kombináciu staršieho motora 1,4 TSI (115 kW), elektromotora (85 kW) a 6-stupňovej dvojspojkovej prevodovky. Celkový výkon je naladený na 160 kW a 400 Nm. Batérie s kapacitou 13 kWh vystačia na 54 km jazdy v bezemisnom režime. S energiou pomáha šetriť systém Travel Assist, využívajúci dáta navigácie, pre čo najefektívnejšiu spoluprácu oboch motorov. A potom je tu úplný vrchol v podobe Arteonu R, ktorý bude dostupný v oboch karosárskych verziách. Jeho 4-valec 2,0 TSI je vyladený až na 235 kW a krútiaci moment 420 Nm. Svoju silu prenáša štandardne na všetky štyri kolesá. Dynamické parametre zatiaľ automobilka nezverejnila.
VW Arteon - 2020
VW Arteon - 2020
+38VW Arteon - 2020

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Arteon #VW Arteon Shooting Brake
Články podľa značiek