Mercedes-Benz S: Nová generácia zruší až 27 klasických tlačidiel!

Odhaľovanie novej generácie stuttgartskej vlajkovej lode sa začína infotainmentom. Staví na rozšírenú realitu aj pokročilejšiu umelú inteligenciu.

15.07.2020 12:00
debata (1)
Nová trieda S staví na rozsiahlu digitalizáciu.... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz S - 2021 infotainment Nová trieda S staví na rozsiahlu digitalizáciu. Klasické tlačidlá nahradia nové displeje. Platiť to bude aj o klimatizácii. Novinkou je vertikálny centrálny displej.

Nová generácia triedy S s kódovým označením W223 má premiéru naplánovanú na jeseň. Predstavovanie sa však už začalo. Ako prvý prichádza na rad infotainment. To, čo naznačili prvé špionážne snímky, oficiálne informácie len potvrdzujú. Pôjde o revolúciu. Spolu so stuttgartskou vlajkovou loďou debutuje druhá generácia systému MBUX. To, čo sa začalo v roku 2018 v tretej generácii triedy A dovedie „esko“ na novú úroveň. Podľa automobilky má byť infotainment podrobnejší, intuitívnejší, ohľaduplnejší a komfortnejší.

Prístrojový panel vsadí na 3D zobrazenie.... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz S - 2021 infotainment Prístrojový panel vsadí na 3D zobrazenie. Napriek tomu nebude chýbať ani head-up diplej.

Pokrok má nastať najmä v hlasovom ovládaní. Umelá inteligencia má zvládnuť komunikáciu v 27 jazykoch, a to spontánnejšie ako kedykoľvek predtým. Nutné nebude vyslovovať ani aktivačný pozdrav „Hey Mercedes“. Napríklad pri pokynoch navigácii alebo pri prijatí hovoru. Systém tiež rozlíši, či hlasové pokyny pochádzajú od predných, alebo zadných cestujúcich. Konečne by mali odpadnúť všetky starosti so spárovaním telefónov. Klasický hardvér nahradia displeje. Napríklad aj v oblasti klimatizácie.

Zadní cestujúci budú rovnocenní s vodičom a so... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz S - 2021 infotainment Zadní cestujúci budú rovnocenní s vodičom a so spolujazdcom. Aj oni budú mať prístup k ovládaniu väčšiny funkcií a k hlasovému ovládaniu s umelou inteligenciou. Napokon, trieda S je najmä o nich.
Mercedes-Benz sa chváli, že vďaka druhej generácii MBUX sa mu podarilo odstrániť až 27 mechanických tlačidiel. A tých displejov bude naozaj požehnane. Začína sa to digitálnym kokpitom s 3D zobrazením, podobným, aké využíva Peugeot v novej dvestoosmičke. Údaje sa teda budú zobrazovať vo viacerých vrstvách. Chýbať však nebude ani nový head-up displej s rozšírenou realitou. A k tomu pridá nové „esko“ veľký vertikálne orientovaný centrálny displej, pripomínajúci obrazovku Tesly. O dokonalé zobrazenie sa postará technológia OLED a o intuitívnosť haptická odozva. Ďalšie tri displeje môžu byť umiestnené v zadnej časti interiéru. Napokon, trieda S je najmä o cestujúcich vzadu. Preto budú môcť aj oni ovládať všetky funkcie, podobne ako vodič a spolujazdec. Uľahčiť prácu s touto digitálnou platformou pomôže rozsiahla individualizácia cez službu Mercedes me. Vďaka rozpoznaniu smartfónu či pomocou snímania odtlačku prsta vozidlo nastaví všetky funkcie podľa zvoleného profilu.
Mercedes-Benz S - 2021 infotainment
Mercedes-Benz S - 2021 infotainment
+9Mercedes-Benz S - 2021 infotainment

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes #Mercedes-Benz #Mercedes-Benz S #infotainmnet
Články podľa značiek