Ford Bronco prekvapil zvláštnym manuálom. Prečo má prevod ‘C‘?

Nový súper Jeepu Wrangler šokuje v mnohých smeroch. Obyčajná dokonca nie je ani jeho manuálna prevodovka. Má sedem stupňov, no čísiel len šesť. Ako je to možné?

29.07.2020 16:00
debata (1)
Tajomné označenie C na radiacej páke manuálnej... Foto: Ford
Ford Bronco - 2020 Tajomné označenie C na radiacej páke manuálnej prevodovky nie je v podstate nič iné, ako extrémne krátky prevod určený do terénu. Bežne sa nepoužíva.

Nové Bronco má našliapnuté na poriadny úspech. Vracia sa po 24 rokoch, a to v úžasnej forme – so správnym nádychom retra a schopnosťami, ktorými má najbližšie k Wrangleru či novému Land Roveru Defender. Navyše, prvýkrát aj v 5-dverovej predĺženej verzii, takže konkurencii nedáva žiaden zbytočný priestor. V teréne by mal byť ako ryba vo vode. Napokon, brodiť sa vie v hĺbke až 851 mm a jeho rámový podvozok a tuhá zadná náprava zvládnu drsné podmienky. Už vieme, že jeho 6-valec 2,6 EcoBoost (231 kW) bude spojený s 10-stupňovou automatickou prevodovkou, ale rovnako zaujímavá je konfigurácia 4-valca 2,3 EcoBoost (198 kW) s manuálom. Prečo?

Aj vďaka prevodu C by malo Bronco zvládať... Foto: Ford
Ford Bronco - 2021 Aj vďaka prevodu C by malo Bronco zvládať extrémny terén.

Tak ako automat, tak aj manuálna prevodovka má totiž neštandardný počet stupňov – je ich sedem a k tomu spiatočka. Čosi také poznáme len z Porsche 911, lenže Bronco nie je superšport, ale čistokrvný off-road. Navyše, na rozdiel od deväťstojedenástky, ktorá má na radiacej páke číslice od 1 po 7, v Broncu sa končia stupne číslicou 6. Ten siedmy sa síce nestratil, ale je označený písmenom „C“. Tento prevod má na kulise pozíciu vľavo dole, teda pod spiatočkou. Pri bežnej jazde ho používať nemusíte, možno aj preto by bolo jeho označenie číslicou 1 trochu zavádzajúce. K slovu prichádza len v teréne. Je taký krátky (94,75:1), že v podstate tvorí redukciu. To je praktické riešenie, pretože tu nemusíme mať ďalšiu páku ani špeciálny spínač.

Prevod „C“ umožňuje Broncu veľmi pomalý pohyb s rýchlosťou už od 2 km/h. Slimačie tempo je kompenzované obrovským krútiacim momentom na kolesách, ktorý môže dosiahnuť až 40 000 Nm. Bronco sa vďaka tomu len tak ľahko nezastaví. A pracovať nemusíte ani so spojkou, stačí jemne regulovať plyn a nový americký off-road sa vyšplhá prakticky kamkoľvek. Maximálna rýchlosť je v prípade zaradeného prevodu C obmedzená na 8 km/h, čo je približne rýchlosť pomalého behu. Nevýhodou je možno skutočnosť, že na rozdiel od samostatných redukčných prevodov nie je tento možné kombinovať s ostatnými prevodovými stupňami.
Ford Bronco - 2021
Ford Bronco - 2021
+30Ford Bronco - 2021

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prevodovka #Ford #Ford Bronco
Články podľa značiek