Audi Q4 Sportback e-tron: ‘Enyaq z Ingolstadtu‘ je už za rohom

Po vlaňajšej premiére konceptu Q4 e-tron predstavuje Audi jeho športovejší derivát s prívlastkom Sportback. Základom je opäť platforma MEB, ktorú použije aj nový VW ID.4 a Škoda Enyaq iV.

06.08.2020 10:00
debata (1)
Audi Q4 e-tron Sportback Concept je... Foto: Audi
Audi Q4 Sportback e-tron Concept - 2020 Audi Q4 e-tron Sportback Concept je športovejším derivátom vlaňajšieho konceptu Q4 e-tron. Líši sa splývajúcou siluetou kabíny. Vďaka nej je o 10 mm nižší.

Audi plánuje do roku 2025 uviesť na trh spolu dvadsať čisto elektrických modelov. Tie majú tvoriť až 40 % predajov ingolstadtskej značky. Audi e-tron a e-tron Sportback, ktoré prišli na trh pred dvoma rokmi, sú teda len začiatkom veľkej elektrickej ofenzívy. Ešte tento rok by malo uzrieť svetlo sveta výkonné 4-dverové kupé GT a v tom budúcom to budú hneď dve novinky zo sveta SUV. Nomenklatúru Audi totiž doplní chýbajúce kód Q4. Zaradia sa medzi klasické Audi Q3 a Q5, no keďže medzi nimi už nie je veľký priestor, odlíšia sa práve elektrickým pohonom. Na rozdiel od veľkého SUV Audi e-tron, postavenom na platforme MLB, využije Q4 menšiu platformu MEB, ktorá už podopiera hatchback VW ID.3 a čoskoro aj SUV ID.4, Škodu Enyaq iV či Cupru El Born.

Q4 Sportback bude dlhé 4 600 mm, to je o 30 cm... Foto: Audi
Audi Q4 Sportback e-tron Concept - 2020 Q4 Sportback bude dlhé 4 600 mm, to je o 30 cm menej, ako má veľké elektrické SUV Audi e-tron. Vďaka veľkému rázvoru má však ponúkať stále veľkorysý vnútorný priestor.

Predstavu o Q4 e-trone sme si mohli urobiť vlani vďaka rovnomennému konceptu predstavenému na jarnom autosalóne v Ženeve. Odvtedy však už pretieklo veľa vody a tak Audi priťahuje pozornosť ďalšou novinkou. Je ňou Audi Q4 e-tron Sportback. Podľa vzoru veľkého e-tronu dostanú totiž zákazníci, a to hneď od spustenia predaja, na výber dve karosárske verzie. Ako inak, prívlastok Sportback označuje športovejší derivát s karosériou SUV-kupé. Inak Audi priznáva, že Q4 a Q4 Sportback budú jednovaječnými dvojčatami. Vidieť to aj na konceptoch. Sportback má takmer identické rozmery. Platí to pre rázvor náprav s hodnotou 2 770 mm a šírku 1 900 mm. Do dĺžky pribudol v prípade kupé len jeden centimeter (4 600 mm) a, naopak, na výške 1 600 mm jeden ubudol.

Športovú DNA podporujú svalnaté blatníky,... Foto: Audi
Audi Q4 Sportback e-tron Concept - 2020 Športovú DNA podporujú svalnaté blatníky, 22-palcové disky kolies, ale aj agresívne tvarovaný nárazník.

Zmeny teda nájdeme len v dizajne, kde je hlavným rozdielom splývavá silueta kabíny. Bližšie k sériovej produkcii sa pravdepodobne Sportback priblížil tvarom nárazníka a masky. Reflektory prišli o šachovnicovú grafiku. Naopak, zadný nárazník má o čosi agresívnejší tvar. Kolesá majú veľkorysých 22 palcov. Kým koncept Q4 e-tron bol lakovaný modrým odtieňom Solar Sky, pre Sportback namiešali dizajnéri sivú farbu Kinetic. Interiér už nemá ďaleko od finálnej verzie, i keď koncepty uprednostnili koncepciu so štyrmi sedadlami a používajú napríklad mliečne sklo. Inak v nich v podstate nájdete sériové komponenty vrátane 12,3-palcového virtuálneho kokpitu a rovnako veľkú obrazovku multimediálneho rozhrania natočenú na vodiča.

V interiéri nie je až na veľký head-up displej... Foto: Audi
Audi Q4 Sportback e-tron Concept - 2020 V interiéri nie je až na veľký head-up displej s rozšírenou realitou nič futuristické. Virtuálny kokpit a veľké dotykové rozhranie poznáme už zo súčasných Audi.

Za hranicou súčasných technológií už v nie je ani rozmerný head-up displej s rozšírenou realitou, ktorý dokáže zobrazovať piktogramy navigácie, akoby sa premietali priamo na cestu. Audi sľubuje vďaka veľkému rázvoru veľkorysý vnútorný priestor a dostatočne veľký kufor. Technika nie je žiadnym prekvapením. Koncept totiž používa vrcholovú verziu známej platformy MEB. To znamená dva elektromotory. Predný asynchrónny má výkon 75 a zadný synchrónny 150 kW. K tomu musíme pripočítať krútiaci moment 150 a 310 Nm. Celkový výkon sústavy je naladený na 225 kilowattov. Takže Q4 e-tron Sportback šprintuje na stovku za veľmi slušných 6,3 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 180 km/h.

Koncept poháňa dvojica elektromotorov so... Foto: Audi
Audi Q4 e-tron Concept - 2019 Koncept poháňa dvojica elektromotorov so spoločným výkonom 225 kW. Energiu čerpajú z podlahových li-ion akumulátorov s kapacitou 82 kWh. Majú hmotnosť 550 kg.

Elektrická štvorkolka quattro uprednostňuje pohon zadných kolies, ale keď je to potrebné, okamžite zapája do hry prednú nápravu. A to prediktívne. Zdrojom energie sú li-ion akumulátory s kapacitou 82 kWh, z toho 77 využiteľných. Stačiť majú podľa prísnejšej normy WLTP na 450 km jazdy. To aj vďaka účinnej rekuperácii, tepelnému čerpadlu, ale aj slušnej aerodynamike s koeficientom Cd 0,26, o dve stotinky lepšej ako pri klasickej verzii. Sériové Audi Q4 e-tron a Q4 Sportback e-tron budú však dostupné aj v lacnejších verziách so zadným náhonom. Ich dojazd bude ešte o 50 km dlhší. Akumulátory možno nabíjať s výkonom 125 kW, čo znamená, že na nabitie 80 % kapacity stačí 30 minút.

Jazdné vlastnosti budú profitovať z nízkeho ťažiska porovnateľného s bežnými sedanmi. Batérie s hmotnosťou 510 kg sú totiž umiestnené tesne nad asfaltom. A potom je tu dokonalé rozloženie hmotnosti medzi nápravy v pomere 50 : 50, nezávislé zavesenie všetkých kolies a ako bonus adaptívne tlmiče. Sériové novinky by mali absolvovať premiéru začiatkom budúceho roka. Pravdepodobne virtuálnu, keďže ženevský autosalón sa v roku 2021 konať nebude.

Rozmery

Dĺžka (mm) 4 600
Šírka (mm) 1 900
Výška (mm) 1 600
Rázvor náprav (mm) 2 770
Hmotnosť akumulátorov (kg) 510

Technické údaje

Pohon 2 × elektromotor (4 × 4)
Výkon (kW) 75 + 150
Krútiaci moment (Nm) 150 + 310
Kapacita akumulátorov (kWh) 82
0 – 100 km/h (s) 6,3
Maximálna rýchlosť (km/h) 180
Dojazd (km) 450 (WLTP)
Čas nabíjania na 80 % (min) 30 (120 kW)
Audi Q4 Sportback e-tron Concept - 2020
Audi Q4 Sportback e-tron Concept - 2020
+19Audi Q4 Sportback e-tron Concept - 2020

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Concept #koncept #Audi Q4 #e-tron #Audi Q4 e-tron Sportback
Články podľa značiek