BMW M3 Touring: Najrýchlejšia trojka príde aj ako kombi. Po prvý raz!

BMW M GmbH koketovalo s praktickým kombi radu 3 už v roku 1990. Ostalo však len pri prototype. Realitou sa stane až s príchodom novej generácie BMW M3. Počkáme si však ešte dva roky.

20.08.2020 18:00
debata
Po prvý raz v histórii ponúkne BMW dynamiku... Foto: BMW
BMW M3 Touring - 2022 Po prvý raz v histórii ponúkne BMW dynamiku nefalšovaného BMW M3 v kombinácii s praktickou karosériou Touring. Mohutné koncovky výfukov naznačujú, že sa je na čo tešiť.

Fanúšikovia ostrých BMW volajú už roky po ikonickom BMW M3 s praktickou karosériou kombi. No zatiaľ ostali ich prosby nevypočuté. BMW síce v roku 1990 vytvorilo prototyp M3 Touring, no tento koncept sa na linky nikdy nedostal. Ten, kto zatúžil po skutočne výkonnom kombi z dielne BMW M GmbH, sa musel uspokojiť s väčším BMW M5 Touring druhej generácie z roku 1992 alebo štvrtej generácie z roku 2007, prípadne voliť alternatívu v podobe Alpine B3 Touring. Čoskoro sa však všetko zmení.

V Garchingu, sídle spoločnosti, si pravdepodobne povedali, že nebudú dobrovoľne prenechávať priestor konkurenčnému Audi, ktoré má na trhu modely RS4 a RS6 výlučne s karosériou Avant. Výsledkom je nové BMW M3 Touring, ktoré už Mníchov usilovne testuje na ikonickom okruhu Nürburgring. Ale netešte sa, tak skoro to nebude. Hoci BMW zverejnilo prvé snímky zadnej časti s mohutnými výfukmi, pred kombi dostanú prednosť klasické verzie M3 a M4 novej generácie, ktoré sa ukážu v septembri, a k tomu M4 Cabrio s premiérou naplánovanou na jar 2021.

Kombi sa tak stane realitou až v roku 2022. Tento čas využije BMW na dokonalé vyladenie novinky tak, aby ani verzia s praktickejšou karosériou nijako nezaostávala za sedanom a kupé. Na technické podrobnosti je síce ešte priskoro, automobilka však sľubuje kombináciu vzrušujúceho jazdného zážitku, pod ktorý sa podpíše preplňovaný radový 6-valec TwinPower Turbo, a variability, ktorú ešte žiadne BMW z Garchingu neponúkalo. Očakáva sa výkon 353 až 375 kW (Competition), keďže identický agregát dnes už poznáme z modelov X3 M a X4 M. Potvrdený je pohon oboch náprav a 8-stupňová automatická prevodovka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW M3 #BMW M3 Touring
Články podľa značiek