VW Golf Variant: Nové kombi dýcha na krk Octavii. V kufri má 611 litrov

Volkswagen nenechal Octavii Combi dlhý náskok. Po hatchbacku a verziách GTI, GTD a GTE predstavuje praktický Golf Variant. Pritom ešte pred dvoma rokmi sa šuškalo, že kombi dostane „padáka“, podobne ako 3-dverový Golf. Nestalo sa. Naopak, novinka má predĺžený rázvor náprav a kufor takmer ako Octavia.

10.09.2020 10:00
debata (1)
Nový Golf Variant má športovejší strih ako... Foto: Volkswagen
VW Golf Variant - 2020 Nový Golf Variant má športovejší strih ako kedykoľvek predtým. V porovnaní s predchodcom je dlhší a nižší.

Kým Volkswagen Golf debutoval vlani v podobe hatchbacku, sesterská Škoda Octavia sa predstavila najprv ako praktické kombi. Teraz sú už ale koncernoví súperi vyrovnaní. Na svet prišla Octavia liftback a teraz aj nový Golf Variant. Vyzerá lepšie ako kedykoľvek predtým. Zdá sa, že vo Wolfsburgu už jednoducho nemajú chuť pozorovať, ako im český bestseller kradne zákazníkov. Ešte pred časom pritom Volkswagen zvažoval, že Variant vyradí z ponuky, pretože hlavné predaje Golfu sa na rozdiel od Octavie viažu najmä na krátku verziu. Dnes je všetko inak. Golf Variant sa môže pýšiť oveľa emotívnejším dizajnom. Vidieť to najmä na prudko sklonenom zadnom stĺpiku, ktorý nemá v histórii doteraz piatich generácií Variantov obdobu.

Po prvýkrát došlo vo verzii Variant k... Foto: Volkswagen
VW Golf Alltrack - 2020 Po prvýkrát došlo vo verzii Variant k predĺženiu rázvoru náprav. V porovnaní s hatchbackom na ňom pribudlo až 66 mm. Platí to aj pre out-doorovú verziu Alltrack.

A nielen to. Golf Variant prichádza po prvýkrát od predstavenia v roku 1993 s dlhším rázvorom náprav, v porovnaní s hatchbackom. Novinka má nápravy vzdialené 2 686 mm, o 66 viac ako bežný Golfom. Je to tiež o 51 mm viac, ak nový Variant porovnáme s tým predošlým. Zmenili sa aj proporcie. Na dĺžke (4 633 mm) pribudlo až 171 mm, naopak, karoséria je so svojimi 1 455 mm o šesť milimetrov nižšia. Variant tak pôsobí o čosi dynamickejšie. Zmena formátu prospela najmä posádke, ktorá má o 48 mm väčší priestor na nohy, čo cítiť hlavne na zadných sedadlách. No ani kufor neostal bez povšimnutia.

Ešte nikdy nemal Golf Variant tak prudko... Foto: Volkswagen
VW Golf Variant - 2020 Ešte nikdy nemal Golf Variant tak prudko sklonený zadný stĺpik.

Pod zadným vekom, ktoré môže byť otvárané elektricky aj pomocou nožného senzora, je už v základe 611 litrov, o šesť viac a zároveň len o 29 menej v porovnaní s Octaviou. Náskok českého kombi teda už nie je taký dramatický. Po sklopení zadných operadiel do roviny ponúkne Golf Variant 1 642 litrov, čo je medzigeneračné zlepšenie o 22 litrov. Ak porovnáme Variant s hatchbackom, získajú zákazníci o celých 231 litrov navrch. Kabína je inak zhodná s klasickým Golfom. To znamená, že už v základe dostanú majitelia virtuálny prístrojový panel Digital Cockpit a minimálne 8,25-palcovú obrazovku infotainmentu Composition.

Interiér preberá Variant z krátkeho Golfu.... Foto: Volkswagen
VW Golf Variant - 2020 Interiér preberá Variant z krátkeho Golfu. Posádke však prinesie až o 48 mm viac miesta na nohy.

V sérii je aj automatická klimatizácia, bezkľúčové odomykanie a štartovanie či systém vzájomnej komunikácie Car2X. Asistenčné systémy reprezentuje udržiavanie v jazdnom pruhu Lane Assist, autonómne brzdy s detekciou chodcov aj cyklistov či automatické prepínanie svetiel. Ponuku motorov Volkswagen zatiaľ nešpecifikuje. V každom prípade má novinka dostať mild-hybridné benzínové agregáty 1,0 eTSI a 1,5 eTSI. V tomto prípade vždy so 7-stupňovou dvojspojkovou prevodovkou DSG. Spoločnosť im budú robiť dieselové verzie s motorom 2,0 TDI, ktorý je vybavený dvojitou selektívnou katalytickou redukciou emisií NOx „twin dosing“.

V kufri je už v základe 611 litrov pre... Foto: Volkswagen
VW Golf Variant - 2020 V kufri je už v základe 611 litrov pre batožiny. Po sklopení operadiel narastie celkový objem na 1 642 litrov. Náskok Octavie Combi už nebude taký výrazný.

Spolu s Golfom Variant debutuje súčasne out-doorová verzia Alltrack so zvýšeným podvozkom a plastovou ochranou spodných partií karosérie. Dôležité je, že „terénny“ Golf Variant môže počítať s pohonom 4Motion, ktorý bude dodávaný štandardne. Prekvapí aj použitím niektorých športových prvkov, napríklad len mierne upraveného predného nárazníka z Golfu GTI, vrátane denných diódových svetiel! Novinka sa dostane na trh už tento mesiac, aspoň v Nemecku, kde automobilka spustila objednávky. Pripomeňme, že z Golfu Variant predal Volkswagen od roku 1993 viac ako tri milióny kusov. Po prvýkrát sa predstavil spolu s treťou generáciu tejto európskej ikony.

Porovnanie rozmerov

Model Golf Hatchback Golf Variant Škoda Octavia Combi
Dĺžka (mm) 4 248 4 633 4 689
Šírka (mm) 1 789 1 789 1 829
Výška (mm) 1 492 1 455 1 468
Rázvor náprav (mm) 2 620 2 686 2 686
Objem kufra (l) 380/1 237 611/1 642 640/1 700
VW Golf Variant - 2020
VW Golf Variant - 2020
+16VW Golf Variant - 2020

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #kombi #VW #Škoda Octavia #VW Golf #VW Golf Variant
Články podľa značiek