Volvo vyčistí vzduch v kabíne ešte predtým, ako do neho nastúpite

Systém Advanced Air Cleaner dokáže kabínu auta zbaviť až 95 percent všetkých pevných častíc PM 2,5. Spustiť ho možno ešte pred jazdou cez mobilnú aplikáciu. Volvo s touto vymoženosťou prichádza ako prvé.

28.09.2020 12:00
debata
Monitorovanie úrovne pevných častíc  PM 2,5 v...
Volvo Cars Advanced Air Cleaner Monitorovanie úrovne pevných častíc PM 2,5 v kabíne zavádza Volvo ako prvá automobilka.

Inžinieri vo Volve sa zamerali na pevné častice PM 2,5, teda s priemerom menej ako 2,5 mikrometra, ktoré produkujú práve autá. Tie sú dosť veľkým problémom, pretože dokážu podľa veľkosti preniknúť celým dýchacím ústrojenstvom, dostať sa až do pľúc a následne cez pľúcne alveoly aj do krvného obehu a teda do rôznych orgánov ľudského tela. Podľa odborníkov spôsobujú rakovinu, astmu, ďalšie choroby pľúc a môžu škodiť ešte nenarodeným deťom.

Preto nové modely Volvo série 90 a 60 postavené na architektúre Scalable Product Architecture (SPA) prichádzajú a so systémom Advanced Air Cleaner. Ten vyžíva snímač, merajúci hladiny pevných častíc PM 2,5 vo vnútri kabíny, k tomu filter na báze syntetických vlákien a ionizáciu vzduchu. Systém dokáže z kabíny odstráni až 95 percent všetkých častíc PM 2,5 . Takouto vymoženosťou sa dnes nevie pochváliť žiadne iné auto.

Vodiči môžu tiež použiť mobilnú aplikáciu Volvo On Call (ak je k dispozícii) a naplánovať si čistenie vzduchu v kabíne ešte pred cestou. V aplikácii sa po vyčistení zobrazia aj dáta o množstve pevných častíc PM 2,5 vo vnútri kabíny. V Číne, kde sú merania úrovní PM 2,5 a súvisiace informačné služby bežné, môžu vodiči porovnávať aj kvalitu vzduchu v kabíne s kvalitou mimo vozidla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #Volvo #čistý vzduch #pevné častice #PM 2 #5
Články podľa značiek