Audi Q5 Sportback: Po facaelifte aj SUV-kupé. Zatiaľ s dieselom

Audi reaguje na módu SUV so športovou siluetou. Po Q3 Sporback a elektrickom e-trone Sportback, prichádza konečne aj s konkurentom pre BMW X4 a Mercedes-Benz GLC Coupé.

02.10.2020 10:00
debata (1)
Audi Q5 prichádza s kupé verziou Sportback až... Foto: Audi
Audi Q5 Sportback - 2021 Audi Q5 prichádza s kupé verziou Sportback až po prvom veľkom facelifte. V skutočnosti je súčasná generácia Q5 na trhu už štyri roky. Sportback sa spredu líši ešte dramatickejším spracovaním masky a nárazníka.

Ponuka SUV z Ingolstadtu je podobne široká ako u jeho konkurentov z Mníchova a zo Stuttgartu. Predsa len tu však čosi chýbalo. BMW a Mercedes-Benz už dávno operujú so športovými derivátmi X3 (X4) a GLC Coupé, na ktoré zatiaľ Audi nemalo odpoveď. To sa ale mení. Po nedávnom facelifte SUV Q5 prichádza aj Q5 Sportback so splývavou siluetou kabíny. Má ešte dramatickejšie tvarovanú prednú masku single frame so špecifickým výpletom a väčšie otvory v nárazníku, bohato zdobené hliníkom. To isté platí o zadnej časti. Nové OLED svetlá, ktoré obsahujú tri sekcie po šiestich organických diódach, sú navyše spojené chrómovou lištou.

Najväčšou zmenou je, pochopiteľne, klesajúca... Foto: Audi
Audi Q5 Sportback - 2021 Najväčšou zmenou je, pochopiteľne, klesajúca línia kabíny. Zadné veko končí decentným spojlerom. Svetlá s inovatívnou OLED technológiou sú spojené chrómovou lištou.

Zaujímavé je, že hoci strecha začína klesať už od stredových stĺpikov, výška Sportbacku je identická s bežným Q5. Aj na dĺžku pribudlo len zanedbateľných sedem milimetrov. Nemenil sa ani rázvor náprav s hodnotou 2 820 mm. Zákazníci by nemali byť sklamaní ani z veľkosti kufra. Pod zadným elektrickým vekom je vynikajúcich 570 litrov. Navyše je tu možnosť posúvať zadnú lavicu či meniť sklon operadiel, čím sa mení aj objem batožinového priestoru. Po sklopení operadiel sa prepravná kapacita zvýši na 1 480 litrov. Športová DNA tak nešla na úkor úžitkových vlastností ani na úkor priestoru v kabíne.

Kabína ponúka najmodernejší infotainment MIB3 a... Foto: Audi
Audi Q5 Sportback - 2021 Kabína ponúka najmodernejší infotainment MIB3 a hlavne športový sploštený volant.

Interiér preberá všetky „vychytávky“ modernizovanej verzie Q5. To znamená 12,3-palcový virtuálny kokpit aj 10,1-palcovú obrazovku infotainmentu MIB3 či veľký head-up displej. Q3 Sportback navyše pridáva sploštený športový volant. S výkonom to však zatiaľ nebude veľká sláva. Kariéru odštartuje Sportback s naftovým 4-valcom 2,0 TDI Evo s výkonom 150 kW. Audi ho spojí výhradne so 7-stupňovou prevodovkou DSG, pohonom Quattro a 48 V mild-hybridnou sústavou, ktorá umožní „plachtenie“ s vypnutým motorom a rekuperáciu brzdnej energie. Emisie NOx budú redukovať dva SCR katalyzátory.

Až neskôr sa ponuka rozrastie o dve benzínové verzie – základnú 2,0 TSI (195 kW) a ostré SQ5 Sportback so 6-valcom 3,0 TSI s výkonom 260 kW. Jazdné vlastnosti posilní štandardne dodávaný športový podvozok s tuhším naladením a variabilné riadenie. Za príplatok budú k dispozícii adaptívne tlmiče alebo vzduchové odpruženie, ktoré dokáže meniť svetlú výšku v rozmedzí až 60 mm. Pri rýchlej jazde klesne Q5 zo základnej úrovne o 15 mm a pri jazde mimo spevnených ciest ho možno „nafúknuť“ až o 45 mm. Pomôže tiež pri nakladaní batožiny, pretože zadnú časť vozidla možno znížiť o 55 milimetrov.

Novinka bude schádzať z montážnych liniek mexického závodu San José Chiapa. Výrobu však Audi spustí až v polovici roka 2021. Aj preto zatiaľ chýbajú bližšie prevádzkové parametre.

Audi Q5 Sportback - 2021
Audi Q5 Sportback - 2021
+11Audi Q5 Sportback - 2021

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Audi Q5 #Audo Q5 Sportback
Články podľa značiek