AirCar: Nové slovenské lietajúce auto už naozaj lieta!

Po štyroch rokoch vývoja absolvovalo lietajúce auto dizajnéra Štefana Kleina prvý skutočný skúšobný let. A úspešne. V pláne je štvormiestna verzia či derivát schopný pristávať na vode.

03.11.2020 18:30
debata (14)
AirCar má v porovnaní s pôvodným AeroMobilom... Foto: KleinVision
AirCar - 2020 AirCar má v porovnaní s pôvodným AeroMobilom kompaktnejšiu konštrukciu a je ľahší.

Tento projekt by ste očakávali kdesi v Silicon Valley, no jeho domovom je dielňa na nitrianskom letisku v Janíkovciach. Práve tu vyvíja a konštruuje slovenský dizajnér Štefan Klein svoj nový AirCar. Jeho meno bolo síce ešte donedávna spojené so spoločnosťou AeroMobil, ktorá šokovala svet rovnomenným projektom lietajúceho auta, no v roku 2016 Klein z AeroMobilu odišiel. Rok nato založil novú spoločnosť KleinVision a pustil sa do práce. Cieľom nebolo nič iné, ako ďalšie auto, ktoré dokáže lietať. Nejde o fikciu. Potvrdil to prvý let na letisku v Piešťanoch.

Krídla AirCaru sa zasúvajú do telesa vozidla... Foto: KleinVision
AirCar - 2020 Krídla AirCaru sa zasúvajú do telesa vozidla vertikálne.

AirCar sa síce vzniesol do vzduchu už vlani a potom si to niekoľkokrát zopakoval, išlo však len o krátke nízke lety nad plochou letiska. Až teraz zamieril na oblohu. AirCar má v porovnaní s AeroMobilom radikálne odlišnú koncepciu. Jeho krídla sa nezložia horizontálne nad pôdorys stroja, ale najprv sa zmenšia sklopením a následne sa vertikálne zasunú do centrálneho telesa vozidla. Toto riešenie umožnilo zmenšiť celkový formát a získať viac využiteľného priestoru. K transformácii auta na lietadlo či naopak stačí jediný povel tlačidlom. Celý proces netrvá dlhšie ako tri minúty.Na vzlet potrebuje AirCar dráhu dlhú približne 300 metrov.

Transformácia z auta na lietadlo a opačne... Foto: KleinVision
AirCar - 2020 Transformácia z auta na lietadlo a opačne nezaberie viac ako tri minúty.

Okrem vysunutia krídiel sa vysunie aj chvostová časť a rozloží tlačná vrtuľa. Kompaktnejšia konštrukcia v porovnaní s predchádzajúcim AeroMobilom má byť veľkou výhodou najmä v cestnej premávke. AirCar sa totiž zmestí na bežné parkovacie miesto. Jeho hmotnosť by mala byť približne 1 100 kg, pričom uvezie ďalších 200 kg. Na pohon využíva na ceste aj vo vzduchu 4-valcový motor BMW s objemom 1,6 litra a výkonom 140 koní (103 kW). To stačí na to, aby počas letu dosiahol rýchlosť 200 km/h. Zásoba paliva zabezpečí dolet približne 1 000 km.

Spotreba na hodinu letu predstavuje asi 18 litrov benzínu. Firma chce spustiť výrobu už v budúcom roku. V pláne sú aj ďalšie verzie. Napríklad výkonnejšia dvojmotorová, štvormiestna či taká, ktorá by dokázala pristávať aj na vode.

Pozrite si prvý let slovenského lietajúceho auta

AirCar - 2020
AirCar - 2020
+8AirCar - 2020

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Aeromobil #Štefan Klein #lietajúce auto #AirCar
Články podľa značiek