Mini Cooper S: Facelift ctí tradíciu. Prináša vylepšený dizajn a bohatšiu výbavu

Britská automobilka pripravila pre nadchádzajúci rok modernizáciu všetkých derivátov s karosériou hatchback. Okrem obligátnych dizajnových retuší sa zákazníci môžu tešiť aj na nové prvky výbav.

02.02.2021 10:00
29-origin-6795038 Foto:
Predné svetlomety dostali už v štandardnej výbave LED techniku.
debata

Mini Cooper tretej generácie dokáže stále osloviť jedinečným poňatím vonkajšieho a vnútorného vzhľadu v štýle „moderné retro“. Zároveň však musí reagovať na nové trendy a novinky konkurencie. Aby Mini dokázalo držať krok, pripravili vývojári modernizáciu, ktorá pomôže naplniť spomínaný cieľ. A týka sa nielen základnej trojdverovej verzie, ale aj tej päťdverovej a aj kabrioletu.

Mini Cooper S 3-door
Mini Cooper S 3-door
+6Mini Cooper S 3-door

Vpredu sa zmeny dočkal šesťuholníkový rám masky chladiča, ktorý je po novom väčší a lakovaný načierno. Predné svetlomety dostali už v štandardnej výbave LED techniku. Trojuholníkové výrezy po bokoch predného nárazníka majú za úlohu zlepšiť aerodynamiku. Okrem predných svetiel budú LED diódy využívať aj smerové svetlá.

Mini Cooper S 5-door
Mini Cooper S 5-door
+6Mini Cooper S 5-door

Zboku zaujmú sedemnásť alebo osemnásťpalcové disky kolies a upravené lemy podbehov kolies. Vzadu sa zásadné zmeny neudiali, čo znamená prítomnosť grafického znázornenia britského znaku Union Jack. Do ponuky pribudli tri laky karosérie, a to sivý Rooftop Grey, modrý Island Blue a žltý Zesty Yellow. Okrem toho sa do všeobecnej ponuky dostalo päť typov diskov kolies, ktoré boli doposiaľ vyhradené pre špeciálne edície.

Mini Cooper S kabriolet
Mini Cooper S kabriolet
+6Mini Cooper S kabriolet

Čerešničkou na torte vynovenej ponuky je strecha Multitone, ktorá sa vyznačuje schopnosťou meniť zafarbenie v závislosti od uhla dopadu svetla. Plynule dokáže prechádzať z modrej San Marino Blue cez perleťovú Pearly Aqua až po čiernu Jet Black. Tento efekt sa podarilo dosiahnuť špeciálnou technikou lakovania.

Vzadu sa zásadné zmeny neudiali, čo znamená... Foto: Mini
29-origin-6795040 Vzadu sa zásadné zmeny neudiali, čo znamená prítomnosť grafického znázornenia britského znaku Union Jack.

V interiéri došlo k niekoľkých podstatným zmenám. Okrem rozšírenia ponuky čalúnenia a ambientného osvetlenia, pribudlo do ponuky vyhrievanie volantu, 5,5-palcový displej prístrojového štítu a 8,8-palcový displej infotainmentu. Chrómované detaily na palubnej doske do značnej miery nahradili načierno lakované plochy.

Okrem rozšírenia ponuky čalúnenia a ambientného... Foto: Mini
29-origin-6794990 Okrem rozšírenia ponuky čalúnenia a ambientného osvetlenia, pribudlo do ponuky vyhrievanie volantu, 5,5-palcový displej prístrojového štítu a 8,8-palcový displej infotainmentu.

V rámci techniky bude k dispozícii adaptívny podvozok s frekvenčne selektívnymi tlmičmi, ktoré by mali vylepšiť vyváženosť medzi komfortnou a športovou jazdou. Sila tlmenia sa v nich upravuje každých 50 až 100 milisekúnd. Paletu asistenčných systémov doplnili schopnosť adaptívneho tempomatu rozbehnúť sa z miesta, varovanie pred opustením jazdného pruhu a elektrická parkovacia brzda.

Ponuka motorov a prevodoviek sa nemení. Pre verziu S je k dispozícii dvojlitrový zážihový preplňovaný štvorvalec s výkonom 131 kW (178 k). Štandardne je spojený s manuálnou prevodovkou, ale za príplatok je na výber aj sedemstupňová dvojspojková automatická prevodovka. Agregát spĺňa emisnú normu Euro 6d aj vďaka filtru pevných častíc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hatchback #facelift #kabriolet #Mini Cooper #Mini Cooper S
Články podľa značiek