Škoda Kushaq: Toto je on. Lacný ‘Kamiq‘ pre Indiu!

Škoda konečne odhalila dlho avizované indické SUV Kushaq. Karieru štartuje nízkou cenou, lacno však nevyzerá.

20.03.2021 07:00
debata (11)
Kushaq je robustné a kompaktné SUV s dĺžkou 4... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kushaq - 2021 Kushaq je robustné a kompaktné SUV s dĺžkou 4 221 mm. Je však vyššie ako európsky Kamiq. Delené svetlá môžu byť vybavené diódami.

Škoda má plodný týždeň. Len pred pár dňami ukázala v Číne tamojšiu verziu predĺženej Octavie a už tu máme ďalšiu ázijskú premiéru. Tentoraz z miliardovej Indie. Konečne strhla plachtu z cenovo orientovaného SUV Kushaq, ktoré vyvinula priamo v Indii a ktoré používa až 95 % komponentov od lokálnych dodávateľov. To znamená nižšie výrobné náklady a nízku cenu, ktorá je nevyhnutnou podmienkou úspechu v krajine, kde životná úroveň obyvateľstva nedosahuje tú európsku a ani čínsku. Aj preto je Kushaq postavený na lacnejšej verzii platformy MQB s prívlastkom IN. Napriek tomu lacno nevyzerá.

Pre Kushaq „namiešala“ Škoda výraznejšie farby... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kushaq - 2021 Pre Kushaq „namiešala“ Škoda výraznejšie farby lakov. Napríklad tento oranžový Honey Orange.

V Indii sa Kushaq pustí do súboja s Hyundaiom Creta alebo Kiou Seltos. Na dĺžku má 4 221 mm a rázvor náprav 2 651 mm. Takže proporciami nápadne pripomína európsky Kamiq. Rozdiel je vo výške, kde Kushaq vyhráva o až o 81 mm! Časť z toho pripadá na svetlú výšku až 188 mm. Dizajn nie je veľkým prekvapením, pretože vlani Škoda predstavila koncept Vision IN. Z toho si Kushaq zobral väčšinu prvkov typických pre nové modely Škody. Napríklad masku s dvojitým rebrovaním, delené svetlá s kryštalickým motívom, od výbavy Ambition diódové svetlá aj masívnu ochranu spodných partií karosérie. Vzadl sa len zopár výstredností, ako zapustených kľučiek dverí či podsvietenej masky.

V interiéri je 10-palcový infotainment,... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kushaq - 2021 V interiéri je 10-palcový infotainment, štandardne dodávaná klimatizácia aj miesto na amulet. Chýba vyhrievanie sedadiel či škrabka na ľad. Asi netreba vysvetľovať prečo.

V základe má Kushaq 16-palcové disky, ale zákazníci môžu voliť 17– a dokonca 18-palcové kolesá z ľahkých zliatin. Vzadu je to tiež jasná Škoda. Nielen kvôli nápisu, ale aj vďaka modernej „céčkovej“ grafike svetiel. Špeciálne pre indický trh „namiešala“ Škoda dva výrazné odtiene lakov – oranžovú Honey Orange a červenú Tornado Red. Automobilka totiž tvrdí, že Indovia sú pri výbere farieb oveľa odvážnejší. Interiér ponúkne dostatok priestoru a kufor 385 litrov pre batožiny. Ďalších 26,2 sa nachádza v kabíne vo forme odkladacích priestorov.

V kufri je 385 litrov pre batožiny. Ďalších... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kushaq - 2021 V kufri je 385 litrov pre batožiny. Ďalších 26,2 sa nachádza v kabíne vo forme odkladacích priestorov.

Škrabku na ľad a vyhrievané sedadlá tu síce nenájdete, veď aj na čo, ale zato je v sériovej výbave všetkých verzií klimatizácia, pri vyšších úrovniach automatická. V Indii to bez nej jednoducho nejde. A na palubnej doske nájdete miesto na amulet. Ako ukazujú snímky interiéru, na infotainmente sa nešetrilo. Aj nároky Indov rastú. V centre kabíny je 10-palcová dotyková obrazovka. Neskôr pribudne digitálny prístrojový panel. Navigáciu si môžu zákazníci stiahnuť za poplatok dodatočne. Nechýbajú USB porty či príplatková indukčná nabíjačka.

Pozrite si naživo novú Škodu Kushaq

Dvojramenný volant pochádza z novej Octavie. Zaujímavo riešené sú prieduchy ventilácie. Celkovú atmosféru dotvárajú moderné materiály, nie vzdialené európskym Škodám. Pod kapotu bude na výber z dvoch pohonných jednotiek. Základom je 3-valec 1,0 TSI (85 kW). Nad ním stojí 4-valec 1,5 TSI (110 kW). Okrem manuálnych 6-stupňových prevodoviek ponúkne Kushaq aj dva automaty. Pri slabšom motore ide o klasickú 6-stupňovú prevodovku s hydrodynamickým meničom, kým pri výkonnejšom o 7-stupňovú dvojspojku DSG. Pohon oboch náprav Kushaq nedostane, ten však nemá ani európsky Kamiq.

Nie je tajomstvom, že na rovnakej platforme vznikne lacný sedan a ďalšie dva indické modely s logom Volkswagenu. Škoda Kushaq sa dostane k indickým zákazníkom v polovici tohto roka. Vyrábať ju budú v indickej Pune, kde sídli aj vývojové oddelenie Škody. Šušká sa o cene, ktorá predstavuje po prepočte približne 9 850 eur za základnú verziu. Tá by sa nepochybne páčila aj nám.
Škoda Kushaq - 2021
Škoda Kushaq - 2021
+15Škoda Kushaq - 2021

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Kushaq
Články podľa značiek