GAZ Sadko Next: Ruský ‘Unimog‘ zažiaril v Austrálii

Špecifický ruský 2,5-tonový nákladiak s dušou off-roadu žne úspech na austrálskom trhu. Dokonca vznikla jeho špecifická verzia. Pri jeho cene a schopnostiach sa tomu ani nedá čudovať.

22.12.2021 18:00
debata (3)
Trackmaster 4x4 je austrálskou verziou GAZ-u... Foto: GAZ
GAZ Trackmaster 4x4 - 2021 Trackmaster 4x4 je austrálskou verziou GAZ-u Sadko Next. Krásou síce neohúri, ale cenou a schopnosťami v teréne určite áno.

Ruské osobné autá dnes nemajú šancu zásadne konkurovať západným značkám. Teraz už aj kvôli emisiám. Lady tak síce v Európsej únii kúpite, ale len formou individuálneho dovozu. Vo svete úžitkových áut je to však iné. Jednoduchosť ruskej konštrukcie a nízka cena vedia urobiť zázraky. Nedávno sme napríklad písali o úspechu UAZ-u Patriot, ktorý sa začal predávať v USA ako Bremach 4×4. Dokonca naň má ruský výrobca stovky objednávok. A teraz je tu ďalší príklad. Týka sa 2,5-tonového nákladiaku GAZ Sadko Next, ktorý sa v spolupráci s austrálskou spoločnosťou Australian Adventure Vehicles dostal k protinožcom. Predáva sa tam ako GAZ Trackmaster 4×4.

Pohon oboch náprav, obrovská svetlá výška,... Foto: GAZ
GAZ Trackmaster 4x4 - 2021 Pohon oboch náprav, obrovská svetlá výška, terénne pneumatiky a rámový podvozok dokážu mimo asfaltu zázraky, pritom si Trackmaster poradí s 2,5 tonami nákladu.
UAZ Patriot Čítajte viac UAZ Patriot: Ruský off-road očaril v USA. Automobilka má vraj zálohy na tisíce áut!

Počet registrácií síce nepoznáme, ale vraj ide o úspech, čomu nasvedčuje fakt, že GAZ kvôli požiadavkám Austrálčanov vytvoril špecifickú verziu Trackmasteru. Nehovoríme pritom iba o nevyhnutnom pravostrannom riadení, ale aj o predĺženej kabíne, ktorá poskytuje miesto 6-člennej posádke. Ani sa niet čomu čudovať. GAZ Trackmaster 4×4 s armádnymi génmi je v civilnej verzii ako stvorený pre drsné austrálske vnútrozemie. V podstate je to neporaziteľný off-road. Poháňa ho 4,4 litrový turbodielsel YaMZ-534, ktorý má síce len 150 koní, teda 110 kW, ale zato mohutný krútiaci moment 440 Nm a ten dokáže znásobiť redukčná prevodovka.

Kabína odvezie v relatívnom pohodlí šesť... Foto: GAZ
GAZ Trackmaster 4x4 - 2021 Kabína odvezie v relatívnom pohodlí šesť pasažierov. Uzávierky a pohon oboch náprav sa ovládajú tlačidlami.
GAZ Trackmaster 4x4 - 2021
GAZ Trackmaster 4x4 - 2021
+9GAZ Trackmaster 4x4 - 2021

A potom je tu pohon oboch náprav s uzávierkou dvoch diferenciálov, ktorý sa ovláda tlačidlami na stredovej konzole. K tomu pridáva extrémnu svetlú výška 315 mm či terénne pneumatiky. GAZ tiež ponúka zvýšené sanie, takzvaný „šnorchel“, ktoré zlepšuje brodivosť a dvojicu nádrží s celkovým objemom 180 litrov. Tieto zabezpečujú solídnu autonómiu v neobývaných oblastiach. Trackmaster pritom prepraví náklad s hmotnosťou 2,5 tony. Ložný priestor korby má dĺžku 3 400 a šírku 2 175 mm. Konkurencia asi len ťažko dokáže ponúknuť podobnú alternatívu v cene necelých 90 000 austrálskych dolárov, teda asi 56 000 eur, ktoré si Australian Adventure Vehicles za Trackmaster 4×4 pýta.

Trackmaster poháňa 4,4 litrový turbodielsel... Foto: GAZ
GAZ Trackmaster 4x4 - 2021 Trackmaster poháňa 4,4 litrový turbodielsel YaMZ-534, ktorý má síce len 110 kW, ale zato mohutný krútiaci moment 440 Nm.
Volga GAZ M23 V8 Čítajte viac Volga GAZ M23: Tajná zbraň KGB ukrývala 5,5-litrový motor V8. Nik o tom nevedel

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #Gaz #GAZ Sadko Next #GAZ Trackmaster 4x4
Články podľa značiek