Štvorlístok Astry uzatvára sedan

Opel ďalej rozširuje rodinu Astier. Po premiére hatchbacku v roku 2009, o rok mladšieho kombi s prívlastkom Sports Tourer a vlaňajšej Astre GTC s karosériou kompaktného 3-dverového kupé prichádza tento rok na rad Astra Sedan.

20.06.2012 06:55
Opel Astra Foto:
Prestavba Astry na sedan sa nepochybne vydarila.
debata

Astra sedan technicky vychádza z kombi ST s predĺženou platformou, ale má 4-dverovú karosériu a klasickú stupňovitú zadnú časť. Na dĺžku meria 4658 mm, čo je len o 12 mm menej v porovnaní s kombi. Rázvor 2685 mm je zhodný s hatchbackom aj kombi.

Dizajn nie je veľkým prekvapením. Astra sedan je totiž sesterským modelom amerického Buicku Verano, ktorý debutoval už vlani.

Astra sedan technicky vychádza z kombi ST. Foto: Opel
Opel Astra sedan technicky vychádza z kombi ST.

Pod zadným vekom ponúka sedan 460 litrov na batožinu, čo je 90 litrov viac ako v hatchbacku. Sklopením delených operadiel zadných sedadiel sa využiteľný objem zväčší na celkovo 1010 litrov.

Ponuka siedmich motorov je zhodná s modelovým radom Astra. Zaujme najmä úsporný diesel 1.7 CDTI ecoFlex (81 alebo 96 kW) so stop-štart systémom. Priemerne spotrebuje len 3,7 litra nafty. Už budúci rok sa pod kapotou objaví aj nový výkonný benzínový 4-valec 1.6 SIDI s priamym vstrekovaním a turbodúchadlom.

V kufri ponúka o 90 litrov viac ako  hatchback. Foto: Opel
Opel V kufri ponúka o 90 litrov viac ako hatchback.

Opel verí, že elegantné tvary sedanu, ako aj jeho bohaté vybavenie vrátane 6-stupňovej automatiky, adaptívnych svetiel AFL+ či adaptívnych tlmičov podvozku FlexRide pritiahnu aj zákazníkov, ktorí plánovali pôvodne kúpu sedanu strednej triedy. Najväčší odbyt očakáva Opel v Rusku, kde končí ročne až 60 percent z celkového predaja všetkých sedanov. Aj preto bude mať svetovú premiéru na augustovom autosalóne v Moskve. Do predaja sa dostane na jeseň.

debata chyba
Články podľa značiek