V Česku sa už predáva vodíkový Hyundai Nexo. Ste zvedaví na cenu?

Hyundai čakal so zahájením predaja vodíkového Nexa v Česku na otvorenie prvej verejnej vodíkovej plničky. Tá je už pár dní v prevádzke neďaleko Vítkovíc.

07.07.2022 18:00
nexo1 Foto:
Nexo sa u našich západných susedov začalo predávať len pred pár dňami.
debata (8)

Automobilka Hyundai začala v Česku predávať svoj prvý vodíkový model Nexo. Po Toyote Mirai ide o druhý osobný automobil na vodíkové palivové články na českom trhu. Firma Hyundai s uvedením vozidla čakala na sprevádzkovanie prvej verejnej čerpacej stanice na vodík, ktorá sa otvorila minulý týždeň vo Vítkoviciach.

A koľko teda u našich západných susedov stojí? Takto vyzerá aktuálny český cenník:

zväčšiť Toto sú ceny vodíkového Hyundaiu Nexo v Česku. Foto: Hyundai.cz
nexo Toto sú ceny vodíkového Hyundaiu Nexo v Česku.

Cena vodíkového Nexa teda začína na sume 1 899 990 českých korún, čo je v prepočte podľa kurzového lístka NBS necelých 76 800 eur. Vo vyššej z dvoch ponúkaných úrovní výbavy stojí o stotisíc českých korún viac, čo je v prepočte približne 80 800 eur.

Len pre zaujímavosť, je to o dosť viac, než stojí na Slovensku vodíková Toyota Mirai s dojazdom 650 kilometrov, čo je takmer rovnaký, ako ponúka Nexo. Mirai aktuálne štartuje na Slovensku s cenou 62 990 eur. Mirai je lacnejšia ako Nexo aj v Česku, takmer o 200 000 českých korún. Tam štartuje na cene 1 700 000 CZK.

Interiér vodíkového Nexa vyzerá pomerne... Foto: Hyundai
nexo-interior-1 16x9 Interiér vodíkového Nexa vyzerá pomerne futuristicky.

Hyundai Nexo poháňa elektromotor (120 kW, 395 Nm), ktorý čerpá energiu z menšej li-ion batérie s výkonom 40 kW a palivových článkov s výkonom 95 kW. Tie sú napájané vodíkom uloženým v troch tlakových nádržiach umiestnených pod sedadlami a dnom kufra s objemom 156,6 litra (6,33 kg).

Energiou šetrí Nexo aj vďaka rekuperácii. Stovku zvládne za 9,2 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 179 km/h. Jeho tankovanie nemá trvať dlhšie ako päť minút, čo nie je ďaleko od čerpania benzínu alebo nafty do konvenčných áut.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota Mirai #Hyundai Nexo #vodíkové autá #auto na vodík
Články podľa značiek