Alpine A110 E-ternité: Elektrický prototyp spája tradíciu a budúcnosť

Francúzska značka oslavuje 60. výročie modelu A110 konceptom elektrického kupé. Napriek mnohým inováciám ostáva Alpine verná ikonickému dizajnu a zakladá si na nízkej hmotnosti.

25.07.2022 10:00
Alpine A110 E-ternite Concept 2 Foto:
V prípade Alpine A110 E-ternité sa konštruktérom podarilo dosiahnuť pohotovostnú hmotnosť len 1 378 kilogramov.
debata

Automobilka Renault patrí medzi priekopníkov elektromobility hlavne vďaka modelu Zoe. Postupne však elektrifikuje modelové portfólio, pričom nedávno predstavila elektrický Renault Mégane E-Tech. A práve technika z novej generácie hatchbacku, nájde miesto aj pod kapotou novej generácie športového kupé Alpine A110. Hoci sa môže zdať, že ikonická značka príde prechodom na elektrinu o svoj status, bol to práve šéf Renault Group Luca de Meo, ktorý vyhlásil, že chce, aby bola značka Alpine večná, a to sa dá splniť len elektrifikáciou.

Alpine A110 E-ternite Concept
Alpine A110 E-ternite Concept
+6Alpine A110 E-ternite Concept

Najväčšou komplikáciou pre zachovanie športových jazdných vlastností pri elektromobiloch je nárast hmotnosti spôsobenými ťažkými akumulátormi. V prípade Alpine A110 E-ternité sa však konštruktérom podarilo dosiahnuť pohotovostnú hmotnosť len 1 378 kilogramov. Je to síce o 258 kilogramov viac ako má A110 so spaľovacím motorom, no na elektromobil ide vo všeobecnosti o nízku hodnotu.

Strešný panel z recyklovaného karbónu sa dá... Foto: Alpine
Alpine A110 E-ternite Concept 4 Strešný panel z recyklovaného karbónu sa dá vybrať, čo prinesie pocit kabrioletu.

Batérie tvorí dvanásť modulov, ktorých štyri sa nachádzajú v prednej časti auta a osem v zadnej časti. Ovládané sú jednou riadiacou jednotkou. Vďaka tomu sa konštruktérom podarilo udržať rozloženie hmotnosti v pomere 42 : 58, pričom v prípade spaľovacej verzie je to 43 : 57. Elektromotor umiestnený za kabínou dosahuje výkon 178 kW (238 k) a krútiaci moment 300 Nm. Vďaka tomu zrýchli z 0 na 100 km/h za 4,5 sekundy. Maximálna rýchlosť je 250 km/h. Dojazd podľa normy WLTP dosahuje 420 km.

Alpine A4810 - 2022 Čítajte aj Alpine A481: Vodíkový hyperšport navrhli študenti. Podobá sa na naše MH2

Zaujímavosťou je riešenie prevodovky, ktorú si Alpine navrhlo samo. Vychádzalo pritom z automatickej sedemstupňovej dvojspojkovej prevodovky zo spaľovacej verzie, keďže im vyhovovala jej kompaktnosť a nízka hmotnosť. V koncepte pracuje dvojstupňová prevodovka, ktorá zabezpečuje plynulý prenos krútiaceho momentu.

V interiéri si nájde miesto nový infotainment. Foto: Alpine
Alpine A110 E-ternite Concept 5 V interiéri si nájde miesto nový infotainment.

Novinky prototypu sa však netýkajú len pohonnej jednotky. V interiéri si nájde miesto nový infotainment. Zároveň automobilka vypočula prosby fanúšikov, ktorí túžia po otvorenej verzii. Strešný panel z recyklovaného karbónu sa dá vybrať, čo prinesie pocit kabrioletu, no zároveň nie je ovplyvnená tuhosť karosérie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #koncept #kupé #prototyp #Alpine #Alpine A110
Články podľa značiek