Tesla vyvíja novú platformu. Chce zraziť cenu elektromobilov na polovicu!

Tesla pracuje na novej platforme pre elektromobily. Na nej postavené elektrické autá by mali mať polovičnú cenu oproti Modelu 3 a Y.

24.10.2022 18:00
Elon Musk Foto:
Elon Musk vyhlásil, že Tesla pracuje na novej platforme pre lacné elektromobily.
debata

Tesla už dlho tvrdí, že má v pláne vyrábať aj lacné elektromobily s cenou niekde okolo 25 000 dolárov. Realitou však bol opak, ceny modelov Tesla stále stúpali a opakovane prichádzalo k ich zdražovaniu.

Musk pôvodne hovoril, že lacný elektromobil by mohol prísť na trh už v budúcom roku, neskôr to však odvolal s odôvodnením, že firma sa sústredila na robota Optimus a výrobu Modelu Y, po ktorom bol obrovský dopyt. Doplnil dokonca, že od plánu na výrobu lacných elektrických áut Tesla môže upustiť úplne, pretože vývoj autonómnych technológií je extrémne drahý.

Prešlo však pár mesiacov a opäť je všetko inak. Počas svojho príhovoru po zverejnení finančných výsledkov spoločnosti Tesla za 3. kvartál roku 2022 Musk vyhlásil, že lacná platforma je na programe dňa a vývojársky tím Tesly sa na ňu naplno sústredí.

Tesla Help Čítajte viac Zúfalí Nóri: Kvôli nekvalite svojich Tesiel vyhlásili hladovku

„Aktuálne sme skončili s vývojom technológií pre Cybetruck a Semi. … To, na čom práve pracujeme, je vozidlo novej generácie, ktorého cena bude približne polovičná oproti modelom postaveným na aktuálnej platforme, konkrétne Modelu 3 a Y. Samozrejme, pôjde o menšie auto,“ upresnil Musk a doplnil, že predaje tohto nového vozidla „by mali byť vyššie, než predaje všetkých súčasných modelov Tesla spolu“.

Uvidíme, či sa to naozaj podarí, lebo Musk rovnako optimisticky hovoril aj o cene Modelu 3, ktorý mal začínať na 35 000 dolárov a Modelu S, ktorý mal štartovať na sume 50 000 dolárov. Aby sme boli spravodliví – veľmi krátko sa za túto cenu predávali v obmedzenom množstve, dnes je však realita úplne iná. Model 3 s kratším dojazdom štartuje v USA na sume 46 690 dolárov a štvorkolka štartuje na cene 62 990 dolárov. Základná cena Modelu S je 104 990 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #elektrická platforma #lacný elektromobil #nová platforma Tesly
Články podľa značiek