Mitsuoka Viewt: Japonský ‘Jaguar‘ sa dožil tretej generácie. Originál nespoznáte

Malá japonská automobilka Mitsuoka Viewt vyrába od roku 1993 kompaktné autá v štýle starých Jaguarov. A má úspech. Jej najnovšie dielo prináša veľkú zmenu. Vlastne hneď dve. Vzdalo sa totiž koncepcie sedanu a celkom zmenilo techniku.

23.02.2023 10:00
debata (1)
Mitsuoka Viewt je blízkou príbuznou Toyoty... Foto: Mitsuoka
Mitsuoka Viewt Story - 2023 Mitsuoka Viewt je blízkou príbuznou Toyoty Yaris, no s dizajnom pripomínajúcim staré Jaguare.

Značka Mitsuoka vám asi veľa nehovorí. Ide o raritnú japonskú automobilku, ktorá založila svoje podnikanie na dizajne. V roku 1993 predstavila model Viewt na báze vtedajšej generácie Nissanu Micra s karosériou sedan, nápadne inšpirovaná pôvabným Jaguarom Mk II zo šesťdesiatych rokov. Bol z toho úspech a tak v roku 2005 nasledovala druhá generácia, opäť s technikou Nissanu. No a tento rok debutuje tretí diel tohto príbehu. Ide však o veľkú zmenu, pretože nová Mitsuoka Viewt už nie je sedanom, ale praktickejším hatchbackom. Navyše došlo aj na zmenu techniky.

Tretia generácia Viewt je prvou, ktorá má... Foto: Mitsuoka
Mitsuoka Viewt Story - 2023 Tretia generácia Viewt je prvou, ktorá má karosériu hatchbacku. Predtým to boli vždy sedany.

Základom novinky je odteraz Toyota Yaris. Zvonku to ale tak ľahko neodhalíte, pretože karoséria s britskými retro líniami je kompletne prepracovaná. Viewt má opäť okrúhle predné svetlá, masku MK II, chrómový predný nárazník a blatníky evokujúce britskú automobilovú klasiku. Aj vzadu nájdeme okrúhle svetlá a záplavu chrómu. Najviac tak spriaznenosť s Yarisom prezrádza tvar dverí a okien, ktoré ostali nezmenené. Podobne je to v interiéri, ktorý je len vyšperkovanou verziou kabíny Yarisu s lepšími materiálmi a citlivým farebným spracovaním. A, samozrejme, bez loga Toyoty na volante.

Interiér je kompletne prevzatý z Yarisu.... Foto: Mitsuoka
Mitsuoka Viewt Story - 2023 Interiér je kompletne prevzatý z Yarisu. Používa však vyberanejšie materiálya a analógové prístroje namiesto displeja.

Pre Yaris to znamená už tretiu identitu, pretože v Európe sa predáva aj ako Mazda 2 Hybrid. Pod kapotou pracuje buď atmosférický 3-valec 1,0 VVT-i (53 kW), väčší 3-valec 1,5 Dynamic Force (92 kW), alebo hybridný systém 1,5 Hybrid Dynamic Force (85 kW). To je zostava známa v Európe. Japonci však majú na výber aj raritnú štvorkolku AWD-i, ktorú má na starom kontinente len Yaris Cross. Výroba prebieha v japonskej Toyame, a to ručne. Na výrobu každého exempláru potrebuje automobilka, či skôr karosáreň 40 dní, pričom denne dokončuje nanajvýš dve vozidlá. Tomu zodpovedá aj cena.

Inšpiráciou pre všetky tri generácie Mitsuoky... Foto: Jaguar
Jaguar MK II Inšpiráciou pre všetky tri generácie Mitsuoky Viewt bol vždy Jaguar MK II zo šesťdesitych rokov.

Viewt stojí v základnej verzii približne tri milióny jenov, čo je 21 400 eur, a hybrid s pohonom oboch náprav 4 200 000 jenov, teda 29 230 eur. Možno sa vám zadá zbytočné predstavovať model, ktorý je predovšetkým japonskou „chuťovkou“, ale Mitsuoka má zastúpenia aj v Európe. Napríklad v Monaku a vo Veľkej Británii. Jej výrobný program sa pritom neobmedzoval len na Viewt. V ponuke sa objavili aj väčšie modely Ryoga, Gaule a Noura, postavené na Toyote Corolla. Extrémom je retro roadster v americkom štýle Le-Seyde. No a v roku 2005 sa Mitsuoka napríklad blysla konceptom moderného superšportu Orochi.

Mitsuoka Viewt Story - 2023
Mitsuoka Viewt Story - 2023
+9Mitsuoka Viewt Story - 2023

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Mitsuoka #Mitsuoka Viewt #Jaguar Mk II
Články podľa značiek