Renault Arkana má za sebou decentný facelift. Pribudla aj nová top-výbava

Arkana má prepracovanú prednú masku s novým logom a prichádza s tromi benzínovými motormi s rozličnou mierou elektrifikácie.

17.07.2023 10:00
Nový Renault Arkana (2023) Foto:
Faceliftovaný Renault Arkana má prepracovanú mriežku chladiča a nové logo.
debata

Renault Arkana sa v európskej verzii predstavil v októbri 2020. Aktuálne sa teda po troch rokoch dostal približne do polovice svojho generačného cyklu a to je zväčša čas, keď automobilky zvyknú na povzbudenie predaja model modernizovať a ponúknu väčší či menší facelift.

Z Arkany sa doteraz predalo vyše 163-tisíc kusov, pričom pre materskú automobilku je zaujímavé, že záujemci o tento model uprednostňovali dve najlepšie vybavené verzie – R.S. Line a E-Tech Engineered, z ktorých má Renault logicky aj najvyššie marže. Tie v aktuálnom roku dosiahli 53 % podiel v európskom mixe. Najobľúbenejší bol plne hybridný motor E-tech s výkonom 145 k. V prvých šiestich mesiacoch roku 2023 tvoril 63 % európskeho predaja.

Nový Renault Arkana (2023)
Nový Renault Arkana (2023)
+8Nový Renault Arkana (2023)

Niet sa čo diviť, že vo francúzskej automobilke si povedali, že keď zákazníci chcú silné výbavy, tak spolu s faceliftom ponúknu ešte luxusnejšiu. V praxi to znamená, že nová Arkana bude dostupná v troch výbavových stupňoch: Evolution, Techno a Esprit Alpine.

Zvonku spoznáte novú najvyššiu výbavu Esprit Alpine podľa šedej lišty na prednom nárazníku, 19-palcových diskov so špecifickým dizajnom, štylizovaného loga s písmenom A na niekoľkých miestach karosérie. V interiéri sú sedadlá v kombinácii materiálov Eco Teo a semiš s výrazným modrým prešívaním, modré pruhy sú aj na bezpečnostných pásoch. Samozrejme aj na sedadlách je logo Alpine. Dvere a volant majú červené, biele a modré prešívanie a obklad palubnej dosky pred spolujazdcom má zaujímavý bridlicový efekt.

Ivana Obadalová, PR manažérka Renault Slovensko na akcii Pravdy a TA3 Import Motion o súčasnosti a budúcnosti značky:

Bez ohľadu na výbavu má však facelift jedno univerzálne poznávacie znamenie – prepracovanú mriežku chladiča s novým logom. Toto logo Renault v rámci obsedantnej potreby francúzskych automobiliek všetko pomenovávať a následne premenovať nazýva „Nouvel'R“. To sa „vracia ku koreňom“ a tvoria ho teraz akoby zdvojené linky kosoštvorca. Logo na čiernom podklade je súčasťou novej masky chladiča tvorenej taktiež motívom z poskladaných kosoštvorcov.

Pozitívne hodnotíme, že takmer všetky prvky, ktoré boli v predfaceliftovej verzii strieborné, respektíve chrómové, sú teraz v rôznych odtieňoch čiernej. Týka sa to rámov okien, B- a C-stĺpiku, logo vzadu aj vpredu a tiež koncoviek výfukov.

Po motorickej stránke sa toho veľa nemení, v ponuke sú tri benzínové motory s rôznym stupňom elektrifikácie: E-Tech full hybrid 145 k a k tomu dva benzínové mild hybridy s výkonom 140 a 160 koní. Toto sú ich technické špecifikácie:

zväčšiť Nová Arkana - technické špecifikácie Foto: Renault
arkana1 Nová Arkana - technické špecifikácie

Objednávky na nový Renault Arkana budú na Slovenku spustené koncom roka 2023, keď bude známy aj oficiálny cenník. Prvé vozidlá sa do slovenských showroomov dostanú na prelome rokov 2023 a 2024.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facelift #SUV #crossover #Renault Arkana
Články podľa značiek