Xiaomi SU7 oficiálne: Toto je prvý elektromobil od známeho výrobcu smartfónov

Xiaomi SU7 chce konkurovať takým autám, ako Porsche Taycan alebo Tesla Model S.

02.01.2024 10:00
Xiaomi SU7 (2024) Foto:
Xiaomi SU7 chce konkurovať takým modelom, ako je napríklad elektrické Porsche Taycan.
debata (7)

Čínsky výrobca smartfónov Xiaomi koncom uplynulého týždňa predstavil svoj prvý elektromobil a neskromne vyhlásil, že sa chce zaradiť medzi päť popredných svetových výrobcov elektrických áut.

Názov elektrickej novinky Xiaomi „SU“ značí „Speed Ultra“ a nejde len o silné slová – auto má vraj ponúknuť lepšie zrýchlenie, ako najvýkonnejšie elektromobily Tesly a Porsche. SU7 by sa na trh malo dostať už v prvej polovici tohto roku, cena zrejme nízka nebude, ale podľa predstaviteľov spoločnosti „každý určite uzná jej oprávnenosť“.

Videotest: MG5 – prvé kombi do ktorého sa netankuje
Video
MG5 Electric - 2023 Čítajte viac MG5: Prvé elektrické kombi je na Slovensku. Poznáme aj ceny

Prednosťou SU7 by mal byť operačný systém HyperOS, zdieľaný s populárnymi telefónmi Xiaomi a ďalšími elektronickými zariadeniami. Jeho vodiči budú mať bezproblémový prístup k existujúcemu portfóliu mobilných aplikácií spoločnosti a elektromobil sa ľahko integruje do inteligentného ekosystému.

SU7 bude k dispozícii v dvoch verziách – jedna s dojazdom na nabitie až 668 km a druhá až 800 km. Auto bolo podľa predstaviteľov spoločnosti zámerne predstavené v zime, pretože chcú demonštrovať jeho schopnosť veľmi rýchleho nabíjania aj pri výrazne nízkych teplotách a zákazníkov by malo osloviť aj pokročilou technológiou, ktorá mu umožňuje rozpoznať prekážky v náročných podmienkach, ako je napríklad husté sneženie.

Xiaomi SU7 (2024)
Xiaomi SU7 (2024)
+9Xiaomi SU7 (2024)

Pokiaľ ide o ďalšie parametre, tak auto má trojmetrový rázvor, dlhé je takmer päť metrov, 1,96 metra široké a 1,46 metra vysoké. Vzadu ma kufor s objemom 517 litrov, vpredu úložný priestor s objemom 107 litrov. Verzia so zadným náhonom ponúka výkon 220 kW (krútiaci moment 400 Nm), na stovku zrýchli za 5,3 sekundy a maximálnu rýchlosť má 210 km/h. Využíva batériu Li-ion LFP s celkovou kapacitou 73,6 kWh, zaručujúcou priemerný dojazd až 680 km. Do jeho výbavy patrí lidar, 11 kamier a 12 rozličných senzorov.

Na trh príde aj výkonnejšia verzia s pohonom 4×4 a motorom s maximálnym výkonom 495 kW, ktorá dokáže na stovku zrýchliť pod tri sekundy a maximálnu rýchlosť bude mať 265 km/h.

Na čínsky trh by sa Xiaomi SU7 mohlo dostať už vo februári, respektíve v marci, no plánuje sa aj jeho predaj v Európe a USA. Na ceny sme naozaj zvedaví.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #čínske autá #čínsky elektromobil #Xiaomi SU7
Články podľa značiek