Škoda Octavia RS: Najsilnejšia verzia jazdí už len na benzín. Kombi v ponuke zostáva

Česká automobilka vo veľkom elektrifikuje, ale našťastie na športový variant Octavie nezanevrela. Navyše vďaka modernizácii je verzia RS výkonnejšia. Horšou správou je, že z ponuky vypadla manuálna prevodovka.

19.02.2024 10:00
Skoda Octavia RS 2025 1 Foto:
Z hľadiska vonkajšieho dizajnu sa facelift prejavil jemnými zmenami po vzore štandardnej Octavie.
debata

O Škode Octavia RS možno povedať, že za takmer štvrťstoročie, odkedy je v ponuke si získala medzi priaznivcami status legendy. Aj vďaka tomu si drží pevné miesto v ponuke, hoci bez kompromisov sa to nezaobišlo. Stále však dopadla lepšie ako terénne ladená verzia Scout, ktorá z ponuky vypadla.

Škoda Octavia RS 2025
Škoda Octavia RS 2025
+6Škoda Octavia RS 2025

Z hľadiska vonkajšieho dizajnu sa facelift prejavil jemnými zmenami po vzore štandardnej Octavie. Športový vzhľad podčiarkujú načierno lakované kryty bočných spätných zrkadiel, predná maska chladiča a rámy okien. Okná vzadu sú k tomu ešte aj tónované. Základom sú aerodynamicky optimalizované 18-palcové disky kolies, pričom za príplatok sú v ponuke aj o palec väčšie. Novinkou štandardnej výbavy sú LED predné svetlá s matrixovou funkciou.

Škoda Octavia RS 2025
Škoda Octavia RS 2025
+6Škoda Octavia RS 2025

Vo vnútri dominuje čierne čalúnenie s kontrastným prešívaním, čo je jasným dôkazom o športovej atmosfére. Základný dizajn interiéru návrhári nazvali RS Fabric Design Selection, ale za príplatok je k dispozícii aj RS Suite Design. Ten prináša predné športové sedadlá čalúnené perforovaným mikrovlákonom Suedia a umelou kožou. V tomto prípade sú sedadlá elektricky nastaviteľné, majú pamäťovú a dokonca aj masážnu funkciu. Súčasťou štandardnej výbavy je 13-palcový displej infotainmentu so vstavanou navigáciou.

Súčasťou štandardnej výbavy je 13-palcový... Foto: Škoda
Skoda Octavia RS - kombi 6 Súčasťou štandardnej výbavy je 13-palcový displej infotainmentu so vstavanou navigáciou.

Pokiaľ ide o pohon, ponuka sa v prípade Octavie RS zúžila na minimum. Obe karosárske verzie, teda liftback aj kombi, budú mať pod kapotou dvojlitrový preplňovaný štvorvalec TSI, ktorému narástol výkon o 15 kW (20 k) na 195 kW (265 k). Krútiaci moment má hodnotu 370 Nm. Na kolesá prednej nápravy posiela silu motora už len sedemstupňová dvojspojková prevodovka DSG, keďže manuálna prevodovka z ponuky vypadla. Octavia RS v rámci modernizácie prišla aj o naftovú a plug-in hybridnú verziu.

Škoda Octavia - facelift 2024 Pozor nepoužívať Čítajte aj Škoda Octavia 2024: Vieme o nej všetko. Diesel ostáva, trojvalce sú preč

Podstatou črtou športovej verzie je svetlá výška podvozka znížená o 15 milimetrov a elektrohydraulicky ovládaná uzávierka diferenciálu VAQ, ktorá prispieva k sebavedomejším prejazdom zákrut pri športovej jazde. Škoda Octavia RS dostala vďaka faceliftu aj nový športový výfuk s čiernymi koncovkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kombi #Škoda #facelift #modernizácia #Škoda Octavia #liftback #Škoda Octavia RS
Články podľa značiek