Mercedes-Benz a čínsky BYD už testujú 'spoločné' luxusné auto

Luxusné auto, vyvíjané v spolupráci Mercedesu-Benz a čínskej automobilky BYD, už skúšajú priamo na cestách v okolí Stuttgartu.

10.04.2024 18:00
debata
Nový shooting-brake od čínskej značky Denza... Foto: BYD
DENZA-1 Nový shooting-brake od čínskej značky Denza ukázali v Európe.

Značka Denza, respektíve spoločný podnik nemeckého Mercedesu-Benz a čínskej automobilky BYD, nie je novinkou. Jej vznik bol ohlásený už v roku 2010, no príliš veľkú pozornosť to vtedy nevyvolalo. V podstate sa malo za to, že automobilka bude len ďalšou, ktorá sa bude snažiť prémiovými modelmi preraziť na čínskom trhu, pričom jej devízou malo byť v konkurenčnom boji práve spojenie s nemeckou luxusnou značkou.

Luxusný 7-miestny van Denza D9 mieri do Európy. Foto: Denza
denza D9 Luxusný 7-miestny van Denza D9 mieri do Európy.

V roku 2021 nemecký Mercedes-Benz v Denze znížil svoj podiel z 50 na 10 percent a vyzeralo to tak, že sa z nej stane autentická čínska značka bez globálnejších ambícií. Dnes je ale všetko inak. Denza už predstavila niekoľko zaujímavých noviniek a začiatkom tohto roku ohlásila svoj zámer preraziť aj na európskom trhu. Najprv s luxusným 7-miestnym vanom Denza D9, ktorý chce konkurovať extravagantnému Lexusu LM.

Teraz sa pochválila ďalšou novinkou, ktorou má byť prémiová limuzína. Aj keď je karoséria nového elektromobilu chránená maskovacím polepom, vidno jeho aerodynamický dizajn so zvažujúcou sa strechou v štýle automobilov shooting brake. Navrhol ho dizajnér Wolfgang Egger, ktorý predtým pracoval pre značku Audi a podľa informácií čínskych médií by malo byť jeho modelové označenie Denza Z9 GT.

Podľa neoficiálnych informácií bude mať novinka... Foto: BYD
DENZA-3 Podľa neoficiálnych informácií bude mať novinka modelové označenie Z9 GT.

Číňania ho ukázali v Stuttgarte, kde sídli Mercedes-Benz a hovoria o ňom ako o spoločnom aute oboch značiek. To nie je celkom korektné, vzhľadom na 10-percentný podiel Mercedesu v Denze, no je to marketingovo určite celkom zaujímavé a svedčí to o zámere uviesť auto aj v Európe. Bližšie technické podrobnosti zatiaľ zverejnené neboli, s výnimkou informácie, že auto využije „inovatívnu elektrickú technológiu od spoločnosti BYD“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Denza #čínske automobilky #Denza Z9 #čínske auto
Články podľa značiek