Seat IBE ukazuje línie budúceho Leonu

Seat potvrdil, že efektné krivky konceptu IBE by mohli byť inšpiráciou pre novú generáciu väčšieho Leonu.

16.11.2010 11:43
Seat IBE Foto:
Seat IBE
debata

Konceptom elektromobilu IBE sa Seat pochválil už na jar v Ženeve a do Paríža priviezol jeho prepracovanú podobu, tentoraz v červenom kabáte. Najväčším posunom je dokončený interiér, no zmeny nastali aj na karosérii. Jesenné IBE s dĺžkou 3,83, šírkou 1,77 a výškou len 1,23 m je totiž o čosi dlhšie, užšie a o málo vyššie.

Chce to fantáziu, ale vidieť v ňom náznak... Foto: Seat
Seat IBE Chce to fantáziu, ale vidieť v ňom náznak sériového auta.

Napriek malému formátu, menšiemu, ako má súčasná Ibiza, sa dizajnérom podaril husársky kúsok. IBE evokuje taliansku štylistickú školu. Ak chcel mať koncern VW zo Seatu „španielske Alfa Romeo“, tak potom je IBE po rokoch prvým prísľubom na tejto ceste.

Pozornejšie oko odhalí prechod k ostrejším hranám. Foto: Seat
Seat IBE Pozornejšie oko odhalí prechod k ostrejším hranám.

Športovo zariadený interiér je vybavený tak, ako je pre kupé typické, štvoricou samostatných anatomických sedadiel. Tie zadné možno sklopiť, čím vznikne podstatne väčší batožinový priestor a vodorovná úložná plocha. Dostatok priestoru pre posádku vytvára minimalisticky riešená palubná doska s výlučne digitálnym prístrojovým panelom a úzka stredová konzola.

Ani interiér nemusí mať až tak ďaleko k... Foto: Seat
Seat IBE Ani interiér nemusí mať až tak ďaleko k sériovej výrobe.

Klasické multimediálne rozhranie nahradil kultový iPhone. Ten je po spojení s vozidlom cez špeciálny dok schopný poskytovať rôzne prevádzkové údaje a slúžiť aj potrebám navigácie, audiosústavy či komunikácie. Športovú atmosféru vytvára trojramenný volant a kontrastné čierno-biele čalúnenie.

IBE ponúka štyri miesta na sedenie a je menší... Foto: Seat
Seat IBE IBE ponúka štyri miesta na sedenie a je menší ako Ibiza.

Ekologický športiak pre mladých poháňa vpredu uložený elektromotor s maximálnym výkonom 75 a stálym výkonom 50 kW. Nie sú to ohurujúce čísla, no mnohé zachraňuje krútiaci moment s hodnotou 200 Nm a nízka pohotovostná hmotnosť, len 1100 kg. Seat udáva zrýchlenie z 0 na 50 km/h za 3,6 a na stovku za 9,7 sekundy. Maximálna rýchlosť je obmedzená na 160 km/h. Lítium-iónové batérie s kapacitou 18 kW/h, ktoré sú umiestnené pod podlahou kufra, zabezpečujú IBE priemerný dojazd 130 km.

Technické údaje
D/Š/V 3830/1770/1230 mm
Hmotnosť 1100 kg
Výkon elektromotora 50/75 kW
Li-Ion akumulátory 18 kWh
0 – 100 km/h 9,7 s
Max. rýchlosť 160 km/h
Dojazd 130 km

.

debata chyba
Články podľa značiek