Mini Countryman JCW: Vrcholná verzia britského SUV má 300 benzínových koní

Elektrická doba sa blíži, no staré časy sa ešte neskončili. Dokazuje to nový športový derivát SUV Countryman, ktorého tretia generácia prichádza vo verzii John Cooper Works, ktorú poháňa poctivý zážihový dvojliter.

13.11.2023 10:00
Mini Countryman John Cooper Works 2 Foto:
Pod kapotou Mini Countryman JCW pracuje dvojlitrový preplňovaný štvorvalec s výkonom 221 kW (300 k) a krútiacim momentom 400 Nm.
debata

Pôvodom britská značka Mini je od svojho znovuzrodenia pod krídlami skupiny BMW a svoje modelové portfólio úspešne rozširuje. Hoci dnes hrajú hlavnú úlohu elektrické novinky, Mini nezabudlo ani na priaznivcom spaľovacích motorov a športových jazdných vlastností. Najnovším prírastkom do rodiny verzií John Cooper Works je tretia generácia modelu Countryman.

Mini Countryman John Cooper Works
Mini Countryman John Cooper Works
+6Mini Countryman John Cooper Works

Toto SUV bude k dispozícii ako elektromobil a pravdepodobne aj ako plug-in hybrid, no v prípade variantu JCW je zrejmé úplne odlišné zameranie. Pod kapotou totiž pracuje dvojlitrový preplňovaný štvorvalec s výkonom 221 kW (300 k) a krútiacim momentom 400 Nm. Agregát dostal upravené piesty, ojnice a silentbloky a pokročilé turbodúchadlo s dvojitým pohonom. Z rýchlenie z 0 na 100 km/h prebehne aj vďaka pohonu oboch náprav ALL4 za 5,4 sekundy a maximálna rýchlosť je obmedzená na 250 km/h.

Mini Countryman John Cooper Works
Mini Countryman John Cooper Works
+4Mini Countryman John Cooper Works

Vrcholnú verziu prezrádza množstvo funkčných aj dizajnových vylepšení exteriéru. Karoséria je lakovaná kombináciou matnej tmavo sivej farby Legend Grey a červeného odtieňu Chilli Red. Nové je aj trojfarebné logo s motívom šachovnicovej vlajky, ktorú imituje aj výplet prednej osemuholníkovej masky chladiča. Spod 19– alebo 20-palcových aerodynamicky optimalizovaných diskov kolies žiaria načerveno lakované brzdové strmene. Vzadu dominuje difúzor so štvoricou koncoviek výfukového potrubia. Celkový dizajn je navyše veľmi aerodynamický s koeficientom odporu vzduchu len 0,26.

V strede interiéru sa nachádza OLED displej... Foto: Mini
Mini Countryman John Cooper Works 9 V strede interiéru sa nachádza OLED displej informačno-zábavného systému.

V interiéri pokračuje športová atmosféra zvýraznená červeno-čiernou farebnou kombináciou na sedadlách, na výplniach dverí a na palubnej doske. V jej strede sa nachádza OLED displej informačno-zábavného systému. Vodič si môže vybrať z niekoľkých jazdných režimov vrátane motokárového nazvaného „Go-kart“, ktorý je zameraný na maximálny športový zážitok z jazdy, čo podčiarkuje aj zvukom z výfuku.

Mini Countryman SE ALL4 - 2023 Čítajte aj Mini Countryman: Hravé SUV presedlalo na elektrinu. Je väčšie a prvé z Nemecka

Napriek tomu ostáva Mini Countryman JCW stále praktickým vozidlom ako štandardná verzia. Na palube možno zvoliť niekoľko atmosfér vďaka ambientnému osvetleniu a vo výbave nechýba navigácia a hlasové ovládanie. O bezpečnosť jazdy sa starajú asistenty využívajúce 12 ultrazvukových senzorov a štyri kamery snímajúce okolie auta. V rámci voliteľnej výbavy je k dispozícii balík Driving Assistant Professional, ktorý umožňuje asistovanú jazdu na úrovni SAE 2.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mini #John Cooper Works #Mini Countryman #Mini John Cooper Works
Články podľa značiek