Dacia 'Ruster': Rumunské SUV má v Británii problém. Žerie ho hrdza

Vo Veľkej Británii už nikto nepovie Dacii Duster inak ako Ruster. Túto prezývku si vyslúžila podľa anglického slova „rust, teda hrdza. Asi tušíte, o čo ide.

10.12.2014 16:00
Dacia Duster - hrdza Foto:
Hrdzavejúce karosérie a podvozky SUV Duster pošramotili povesť Dacie vo Veľkej Británii. A to vstúpila na tento trh len začiatkom minulého roka.
debata (3)

Hrdzavejúce Dustery vo vlhkom britskom počasí nie sú pre rumunskú automobilku dobrou reklamou. Už len preto, že na trh za kanálom La Manche vstúpila len minulý rok. Problém s hrdzou sa tak podpisuje na jej imidži, ktorý si v Británii zatiaľ iba vytvára. A prečo hrdzavejú Dustery práve tam? Na rozdiel od tých, ktoré sa predávajú u nás, vo Francúzsku alebo v Nemecku, pochádzajú tieto exempláre z indického závodu Čennai na pobreží Bengálskeho zálivu, kde vznikajú verzie s pravostranným riadením. Zvlášť vraj hrdzavejú modely s bielym lakom karosérie.

Že sa na tomto stave podpisuje tamojšia klíma, je málo pravdepodobné. Podnik asi skôr nedbá na protikoróznu ochranu alebo je jednoducho nastavený na inú úroveň kontroly kvality, postačujúcu Indom, rozhodne však nie britským zákazníkom. Priznáva to sama Dacia, ktorá vyhlásila, že zistila nedostatky v „konzistencii“ lakovacieho procesu. Svoj imidž sa snaží zachrániť bezplatnými opravami Dusterov, ktoré žerie hrdza hneď od novoty. Podľa Dacie sa to vraj týka len niekoľko stoviek kusov, no vzhľadom na to, že v Británii predala vlani 7 800 Dusterov, to nebude zanedbateľné percento.

Celú situáciu však zachráni zmena v systéme dodávok. Do veľkej Británie začala totiž voziť Dacia modely vyrobené v materskom závode v rumunskej Pitešti, po tom, čo sa sem presťahovala výroba verzií s volantom vpravo. Pre britských zákazníkov je to dobrá správa. Nielen že by sa mali vyriešiť problémy s koróziou, ale môžu počítať aj s kratšími dodacími lehotami. Náprava pošramoteného imidžu však bude trvať určite dlhšie, a to aj v prípade Dacie, ktorá časť svojich nedostatkov kompenzuje vskutku bezkonkurenčnou­ cenou.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Duster #hrdza
Články podľa značiek