iSeeCars: S týmito autami sú majitelia spokojní. Nechávajú si ich najdlhšie

Štatistiky spokojnosti majiteľov motorových vozidiel sa zväčša zameriavajú na negatívne aspekty a vyzdvihujú jednotlivé nedostatky automobilov. Americká spoločnosť iSeeCars sa však pozrela na problematiku z opačnej strany a zistila, ktoré modely si ich majitelia nechávajú najdlhšie.

23.05.2017 06:00
debata (3)
Toyotu Land Cruiser si pôvodní majitelia... Foto: Toyota
Toyota Land Cruiser - 2016 Toyotu Land Cruiser si pôvodní majitelia nechávajú v priemere 10,6 roka.

Majitelia automobilov sa rozhodujú o predaji auta a o kúpe nového na základe rôznych okolností. V prípade firemných vozidiel zavážia ekonomické dôvody. Kto si založí rodinu, musí prehodnotiť praktickosť svojho vozidla a niekedy je nútený vymeniť ho za väčšie. Asi najbežnejším dôvodom je však vek automobilu. Čím je auto staršie, tým je náchylnejšie na poruchy a jeho spoľahlivosť klesá.

Americká firma iSeeCars zozbierala údaje o 15,7 milióna vozidiel, ktoré predali pôvodní majitelia a zostavila rebríček modelov, ktoré si nechávali najdlhšie. Tento údaj prezrádza mnoho o spoľahlivosti áut, keďže možno usudzovať, že majiteľov neprinútila k predaju slabá odolnosť alebo častá poruchovosť, ale jednoducho množstvo najazdených kilometrov, či nemoderný vzhľad.

Keďže ide o americkú štatistiku, vyskytujú sa v nej aj modely typické pre zámorský trh, ktoré sú v Európe raritou. My sme tabuľku upravili a zaradili sme do nej tie automobily, ktoré sú relevantné pre európskych motoristov. Celkový priemer dĺžky vlastníctva vozidla pôvodným majiteľom je 7,3 roka. Modely, ktoré sa umiestnili na najvyšších priečkach, túto hranicu prekonali o niekoľko rokov.

Prvé miesto v štatistike patrí Toyote Land Cruiser, ktorú si pôvodní majitelia nechávajú v priemere 10,6 roka. Na druhej a tretej priečke sa umiestnili športové automobily Porsche Boxster a Mercedes-Benz SLK. Pôvodní majitelia ich predávajú v priemere po 9,9 roka v prípade Porsche, pričom model stuttgartskej značky ponúknu na predaj priemerne po deviatich rokoch.

Na štvrtom a piatom mieste nájdeme ďalšie športové modely, a to Audi TT a Mercedes-Benz SL. Prítomnosť športových automobilov na popredných miestach štatistiky možno odôvodniť aj tým, že nemusia vždy slúžiť ako primárne vozidlá, a teda k ich opotrebovaniu dochádza neskôr.

Na ďalších priečkach sa umiestnili sedany strednej triedy. Volkswagen Passat, Mazda 6 aj Honda Accord patria medzi obľúbené modely, keďže majitelia si ich v priemere nechávajú viac ako osem rokov. Jediným zástupcom segmentu nižšej strednej triedy v prvej desiatke je Honda Civic, ktorú pôvodní majitelia predávajú priemerne po 7,9 roka.

Automobily, ktoré si pôvodní majitelia nechávajú najdlhšie

Poradie Model Priemerná doba vlastníctva v rokoch
1. Toyota Land Cruiser 10,6
2. Porsche Boxster 9,9
3. Mercedes-Benz SLK 9
4. Audi TT 8,8
5. Mercedes-Benz SL 8,7
6. Volkswagen Passat 8,7
7. Mazda 6 8,6
8. Honda Accord 8,4
9. Honda Civic 7,9
10. Jeep Grand Cherokee 7,8
11. Toyota Corolla 7,7
12. Honda CR-V 7,6
  CELKOVÝ PRIEMER 7,3
13. Hyundai Elantra 7,2
14. Toyota RAV4 7,1
15. Ford Fusion 5,7

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #štatistika #spoľahlivosť #spokojnosť #iSeeCars
Články podľa značiek