Euro NCAP: Škoda Kodiaq má päť hviezd. Aj s chybičkami

Veľké SUV Škody získalo v crash testoch Euro NCAP päť hviezdičiek. Nič iné sa ani neočakávalo.

02.06.2017 12:00
debata (1)
Veľké SUV z Boleslavy prešlo testami Euro NCAP... Foto: Euro NCAP
Škoda Kodiaq - Euro NCAP 2017 Veľké SUV z Boleslavy prešlo testami Euro NCAP bez vážnejších zaváhaní. Slabšie bola hodnotená len ochrana hrudníka vodiča a zadného cestujúceho pri čelnom náraze.

Bruselská organizácia Euro NCAP poslala do sveta výsledky nového kola nárazových skúšok. Zúčastnili sa na ňom štyri nové modely – Škoda Kodiaq, Nissan Micra, Mini Countryman a Suzuki Swift. My sa najprv pozrieme na veľké SUV z Mladej Boleslavi, vzhľadom na skutočnosť, že je to len pár týždňov, čo sa dostalo na slovenský trh a stále púta veľkú pozornosť. Kodiaq vyšiel z náročných skúšok s čistým štítom. Napokon nič iné ako päť hviezdičiek sa od neho ani neočakávalo. Škoda je na plné skóre zvyknutá od roku 2007 a tradíciu neporušila ani v tomto prípade.

Pri ochrane detskej posádky kritizovali... Foto: Euro NCAP
Škoda Kodiaq - Euro NCAP 2017 Pri ochrane detskej posádky kritizovali komisári slabú ochranu krčnej chrbtice desaťročného dieťaťa.

Výhodou Kodiaqu bola prítomnosť autonómnych bŕzd s detekciou chodcov. A mohlo to byť ešte lepšie, ak by mal Kodiaq v sérii monitoring jazdných prúdov. Vďaka spomínaným brzdám však nemusel absolvovať dve skúšky. Postačil mu jediný výsledok. Za ochranu dospelých získal 92 %. Chybičky tu však predsa len boli. Tak napríklad pri náraze celou prednou časťou dochádza k medznému zaťaženiu hrudníka zadného cestujúceho a pri čiastočnom prekrytí je zas medzná ochrana hrudníka vodiča.

Euro NCAP – Škoda Kodiaq

Model Hviezdičky Dospelí Deti Chodci Asist. systémy
Škoda Kodiaq 5 92 % 77 % 71 % 54 %

Ochrana detí bola hodnotená výsledkom 77 %. O tie zvyšné prišiel Kodiaq z dôvodu slabej ochrany krku 10-ročného dieťaťa a problémom s inštaláciou detských sedačiek 0+ na vonkajších sedadlách v druhom rade. S chodcami si Kodiaq rozumie na 71 %, pričom komisári kritizovali len príliš tuhý predný lem kapoty a oblasť predných stĺpikov. Pomohla však dobre hodnotená práca autonómnych bŕzd s detekciou chodcov. To sa prejavilo aj vo výsledku hodnotenia asistenčných systémov, za ktoré má Kodiaq 54 %. Škoda absentujúceho monitoringu jazdných prúdov, ktorý získate len za príplatok.

To však nemohlo Kodiaqu nijako zabrániť v zisku plného päťhviezdičkového skóre. Takže v Mladej Boleslavi môžu otvárať šampanské.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Euro NCAP #Škoda Kodiaq
Články podľa značiek