Euro NCAP: Karoq má 5 hviezdičiek. A aj ďalších sedem áut

Najnovšie kolo nárazových testov Euro NCAP je tak trochu nudou. Pre nás je to ale dobré. Všetkých osem automobilových noviniek získalo totiž plný počet hviezdičiek. Či už ide o malý VW Polo alebo kompaktné SUV Škoda Karoq. Hviezdou je však Volvo XC60, ktoré doslova excelovalo.

13.11.2017 16:00
debata (1)
Škoda Karoq prešla nárazovými testami bez... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - Škoda Karoq Škoda Karoq prešla nárazovými testami bez problémov a odnáša si päť hviezdičiek.

Nové séria crashtestov priniesla výsledky až ôsmich nových modelov áut. Je to zatiaľ najrozsiahlejšie kolo v tomto roku. A pritom sa nasadené novinky vyhli dvojitý testom. Všetky obsahujú v štandarde buď autonómne brzdy či monitoring jazdných prúdov a tak išli proti stene len v jednej verzii. Zastúpenie bolo pomerne jednotvárne – z ôsmych modelov predstavovalo až sedem SUV a crossovery – od súrodencov Citroën C3 Aircross a Opelu Crossland X cez Seat Arona, Mitsubishi Eclipse Cross až po Škodu Karoq, VW T-Roc či väčšie Volvo XC60. Tak velí doba.

Najväčšou hviezdou nového kola testov Euro NCAP... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - Volvo XC60 Najväčšou hviezdou nového kola testov Euro NCAP je Volvo XC60. Za ochranu dospelých získalo rekordných 98 %. A vôbec, jedny z najlepších výsledkov v histórii.

Výnimkou je nový VW Polo, ako jediný zástupca klasického segmentu. Euro NCAP má pritom pre nás dobré správy. Všetci účastníci dosiahli na plné skóre a odnášajú si po päť hviezdičiek. Najväčšou hviezdou je ale Volvo XC60. Dosiahlo najvyrovnanejšie výsledky. Dospelých chráni na úrovni 98 %, deti na úrovni 87%, ochrana chodcov bola hodnotená 76 percentami a asistenčné systémy dokonca 95 percentami. To znemená, že až na kategóriu chodcov prekonalo Volvo všetkých konkurentov v tomto kole. Skvelými výsledkami sa ale blyslo aj Mitsubishi Eclipse Cross a malý Seat Arona.

Ani malé Polo nezaostáva. Práve naopak, v... Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - VW Polo Ani malé Polo nezaostáva. Práve naopak, v niektorých kategóriách to dokázalo natrieť aj väčším crossoverom.

Škoda Karoq, ktorá je jednou z najsledovanejších noviniek na našom trhu nemala tiež žiadne problémy. Karoq dostal za dospelých 93, za deti 79, za chodcov 73 a za asistenčné systémy 58 %. No taký Volkswagen Polo, je na tom predsa len o čosi lepšie. Dlho očakávaná novinka z Wolfsburgu prekonáva Karoq vo všetkých kategóriách. A aj viacero crossoverov. To znamená, že z hľadiska bezpečnosti nemusí platiť pravidlo, že vyššiu bezpečnosť vám zaručí trieda SUV než klasické hatchbacky. Samozrejme, pri čelnom náraze dvoch áut je vo výhode vozidlo s vyššou hmotnosťou.

Euro NCAP - november 2017 Foto: Euro NCAP
Euro NCAP - november 2017 Euro NCAP - november 2017
Euro NCAP - Škoda Karoq
Euro NCAP - Škoda Karoq
+7Euro NCAP - Citroën C3 Aircross

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Euro NCAP #Euro NCAP 2017
Články podľa značiek