IIHS: Toto je 15 najbezpečnejších áut v USA. Vedú Kórejčania

Americká agentúra pre bezpečnosť cestnej premávky zverejnila zoznam najbezpečnejších nových áut s hodnotením TOP Safety Picks+. Nájdeme medzi nimi aj modely predávané v Európe. Najväčšie terno urobili tento rok Kórejčania.

13.12.2017 12:00
debata (1)
Metodika americkej organizácie IIHS je... Foto: IIHS
Genesis G90 - IIHS Metodika americkej organizácie IIHS je prísnejšia ako tá v Európe. Obsahuje napríklad čelný náraz s malým prekrytím len 25 % a to dokonca aj na strane spolujazdca.

Kým európske bezpečnostné konzorcium Euro NCAP zverejňuje zoznam najbezpečnejších áut začiatkom nového roka, za Atlantikom to jeho partneri z agentúry pre bezpečnosť cestnej premávky IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) stihnú ešte pred koncom toho kalendárneho. A tak tu máme zoznam najúspešnejších nových modelov, ktorým sa podarilo dosiahnuť najvyššiu známku Top Safety Picks.

Možno si poviete: Má to niečo spoločné s Európou? Áno, má. Automobilový trh je globálny. Mnohé modely, ktoré nájdete v showroomoch v USA, sú súčasťou európskeho trhu. Zaujímavé je to aj z hľadiska odlišnej metodiky. Kým totiž Európa kladie azda až priveľký dôraz na asistenčné systémy, test IIHS si vo veľkom stále zakladá na pasívnej bezpečnosti, teda schopnosti vozidla odolať nárazu, a to aj pri prevrátení na strechu, a tiež v novom teste čelného nárazu s malým prekrytím. Dokonca na strane spolujazdca.

Jediným Američanom, ktorý dosiahol na známku... Foto: IIHS
Lincoln Continental - IIHS Jediným Američanom, ktorý dosiahol na známku TOP Safety Picks, bol Lincoln Continental.

Aby mohlo vozidlo získať najvyššiu známku TOP Safety Pick+, musí dostať dobré hodnotenie v čelnom náraze (100 %), náraze s malým prekrytím (25 %) na strane vodiča, v náraze s čiastočným prekrytím (40 %), pri bočnom náraze a tiež preukázať dostatočnú pevnosť strechy a dobrú funkciu opierok hláv. Tam sa to však nekončí. Potrebný je aj dobrý výsledok nárazu s malým prekrytím na strane spolujazdca a tiež dobré hodnotenie predkolíznych systémov a funkcie svetiel.

Medzi víťazmi sa ocitla aj Kia Soul. Malý... Foto: IIHS
Kia Soul - IIHS Medzi víťazmi sa ocitla aj Kia Soul. Malý crossover zvládol čelný náraz s malým prekrytím na strane spolujazdca. Doplnilo ho päť ďalších modelov kórejských značiek.

A ako to dopadlo? Pätnásť áut, ktoré si odnášajú najvyššiu možnú známku, je zoradených do piatich kategórií. Tých je na trhu, samozrejme, viac, ale nie vo všetkých triedach boli víťazi. Ukázalo sa, že americké modely rozhodne nepatria na špičku. Známku TOP Safety Pick+ získal jedine Lincoln Continental. Ďalšie autá pochádzajú z Európy, Japonska a Kórey. Práve Kórejčania si urobili najväčšiu reklamu. Majú tu až šesť modelov, kým Japonci a Európania po päť. Pritom starý kontinent bodoval len vďaka Nemcom.

Pri výbere auta, teda ak považujete bezpečnosť za najdôležitejšie kritérium, sa tak môžete orientovať aj podľa amerických testov. V každom prípade si môžete byť istí, že mýtus o nižšej bezpečnosti kórejských áut je už dávno minulosťou.

Najbezpečnejšie autá 2018

Malé autá
Kia Forte
Kia Soul
Subaru Impreza
Subaru WRX
Stredná trieda
Subaru Legacy
Subaru Ouback
Toyota Camry
Luxusné autá
BMW 5
Genesis G80
Genesis G90
Lincoln Continental
Mercedes-Benz E
SUV strednej triedy
Hyundai Santa Fe
Hyundai Santa Fe Sport
Prémiové SUV strednej triedy
Mercedes-Benz GLC

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #IIHS #crashtest
Články podľa značiek