Naftové BMW budete môcť vrátiť. Ak prejde zákaz vjazdu

Mníchov sa pripravuje na ohlásené reštrikcie voči naftovým autám v Nemecku. Majitelia dieselových BMW ich budú môcť vrátiť. Cieľom je ale presný opak.

20.03.2018 16:00
debata (1)
Ak budete bývať bližšie ako 100 km od mesta,... Foto: BMW
BMW - motor TwinPower Turbo diesel Ak budete bývať bližšie ako 100 km od mesta, kde začne platiť zákaz vjazdu naftových áut, BMW vaše dieselové auto odkúpi. Zároveň vám môže ponúknuť bonus vo výške 2 000 eur na nákup nového plug-in hybridu alebo elektromobilu.
V Nemecku panuje chaos ohľadne budúcnosti dieselových áut. Dôvodom sú ohlásené obmedzenia pre vjazd vozidiel s naftovým motorom do centier niektorých miest. Výsledkom sú dramaticky padajúce predaje. Vlani klesol podiel registrácií nových áut tankujúcich naftu v Nemecku na 38 % z pôvodných 45,9 % v roku 2016. Čo s tým, keď je na výrobných linkách stále veľa modelov so vznetovým agregátom?

Automobilky sa snažia situáciu upokojiť. Napokon hroziace reštrikcie proti nafte nie sú zatiaľ až také aktuálne. Týkajú sa len vozidiel s emisnou normou Euro 4 a staršou, a to len niektorých miest a len vybraných ulíc. No na paniku stačilo aj to. Preto prišiel nedávno Nissan na nemeckom trhu s programom odkúpenia svojich naftových áut od majiteľov, ktorých sa opatrenia dotknú osobne. A teraz prichádza s čímsi podobným BMW.

Mníchov ohlásil, že majiteľom umožní vrátiť ich naftové BMW, a to dokonca aj v prípade, ak si kúpili starší ojazdený model. Má však podmienku. Týkať sa to bude len tých vlastníkov, ktorí bývajú bližšie ako 100 km od miest, kde zákazy vjazdu zavedú. „Naše autá so vznetovým motorom sú pripravené na budúcnosť. Sú mimoriadne účinné a vďaka pokročilej úprave emisií môžu vykazovať nízke hodnoty škodlivín,“ povedal Peter van Binsberg, šéf predaja BMW v Nemecku.

Takže BMW si verí a očakáva, že program, ktorý spustí, zníži počet tých, ktorí sa rozhodnú nekúpiť naftové BMW z dôvodu legislatívnych zmien. Okrem toho ponúkne majiteľom starších BMW s normou Euro 4 bonus vo výške 2 000 eur na nákup nového BMW s plug-in hybridným pohonom, elektromobil i3 alebo na niektorý z nových modelov BMW so spaľovacím motorom plniacim emisnú normu Euro 6 a produkciou maximálne 130 gramov CO2 na kilometer.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #dieselgate #naftové motory #naftové autá
Články podľa značiek