ADAC otestoval detské autosedačky. Štyri vyhodnotil ako nebezpečné

Bezpečnosť pasažierov je na prvom mieste a deti sú najzraniteľnejšou skupinou. Nemecký autoklub ADAC sa rozhodol otestovať detské autosedačky, aby spotrebiteľom pomohol zorientovať sa v kvalite sedadiel pre najmenších. Na základe výsledkov odporúča vyhnúť sa štyrom sedačkám.

28.05.2018 06:00
ADACresultsheader Foto:
Nemecký autoklub ADAC spolu so spoločnosťou Stiftung Warentest otestovali 23 najnovších detských autosedačiek.
debata

Bezpečnosť detí v automobiloch sa dôkladne posudzuje už niekoľko rokov. Pri nárazových testoch ovplyvňuje celkové hodnotenie aj dôraz na ochranu detí v autosedačkách. Tie samé o sebe môže napomôcť zmierniť následky nárazu a tým predísť vážnym či dokonca tragickým zraneniam. Treba však dávať pozor na výrobky, ktoré bezpečnosť deklarujú, no nedokážu ju poskytnúť.

Nemecký autoklub ADAC spolu so spoločnosťou Stiftung Warentest otestovali 23 najnovších detských autosedačiek, aby zistili, ktoré sú pre deti najbezpečnejšie. Ani jedna z nich sa neukázala ako vyslovene bezpečná, no až 17 dosiahlo hodnotenie „dobrá“. Prekvapivý bol výsledok autosedačky Maxi-Cosi Axissfix Air, ktorá je ako prvá na svete vybavená airbagmi. Test ukázal, že airbag je užitočný len pri čelnom náraze. Pri bočnom náraze je riziko poranenia zvýšené, a preto aj táto sedačka získala len hodnotenie „dobrá“.

Výsledky odhalili aj vážne nedostatky. ADAC radí, aby sa motoristi štyrom detským autosedačkám vyhli. Najhorší výsledok v teste dosiahla sedačka Concord Ultimax i-Size, keďže pri čelnom náraze došlo k odtrhnutiu bezpečnostného pásu. Navyše sa autosedačka rozpadla na niekoľko kusov. Z toho vyplýva, že dieťa by takmer so stopercentnou istotou utrpelo zranenie. ADAC oznámil výsledok testu výrobcovi a ten autosedačku prestal vyrábať. Už vyrobené kusy sú však v predaji a paradoxne sedačka nepatrí medzi najlacnejšie.

Ďalšie dve autosedačky, ktorým je treba sa podľa ADACu vyhnúť, sú Jané Gravity a Avionaut Ultralite. V oboch prípadoch ide o použitie chemikálií, ktoré môžu poškodiť zdravie dieťaťa. Jané Gravity obsahuje vysoké množstvo naftalínu, ktorý je zaradený medzi karcinogény. Avionaut Ultralite má v sebe pre zmenu vysoké množstvo látky TCPP, ktorá funguje ako spomaľovač horenia.

Autosedačka Chicco Cosmos získala síce hodnotenie „dostatočná“, no ADAC jej použitie neodporúča. Riziko poranenia je vysoké pri čelnom aj bočnom náraze a sedačka je nestabilná. Zo 17 autosedačiek, ktoré získali hodnotenie „dobrá“, autoklub ADAC odporúča Joie Traver Shield, ktorá je vzhľadom na mieru bezpečnosti aj cenovo výhodná.

Hodnotenie detských autosedačiek podľa autoklubu ADAC

Názov autosedačky Hodnotenie (známka) Hodnotenie (slovné)
Britax Römer Swingfix i-Size 1,7 dobrá
Kiddy Evoluna i-Size 2 1,7 dobrá
Maxi-Cosi Rock 1,7 dobrá
Maxi-Cosi Rock + FamilyFix One i-Size 1,7 dobrá
Britax Römer Baby-Safe 2 i-Size 1,8 dobrá
Joie Traver 1,8 dobrá
Besafe iZi Flex Fix 1,9 dobrá
Joie Traver Shield 1,9 dobrá
Nuna AACE 1,9 dobrá
Maxi-Cosi Pearl One + FamilyFix One i-Size 2 dobrá
Recaro Monza Nova Evo 2 dobrá
Recaro Monza Nova Evo Seatfix 2 dobrá
Britax Römer Dualfix i-Size 2,1 dobrá
Britax Römer Trifix2 i-Size 2,1 dobrá
Maxi-Cosi Axissfix Air 2,2 dobrá
Cybex Sirona S i-Size 2,3 dobrá
Graco Snugride i-Size + Base i-Size 2,3 dobrá
Peg Perego Viaggio 1–2–3 Via 3,2 uspokojivá
Chicco Youniverse Fix 3,3 uspokojivá
Chicco Cosmos 4 dostatočná
Jané Gravity 4,6 zlá
Concord Ultimax i-Size 5 zlá
Avionaut Ultralite + IQ base 5,5 zlá

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #test #ADAC #detská autosedačka
Články podľa značiek