Daimleru hrozí 600-tisícová ‘zvolávačka‘. Dôvod? Emisie

Nemecké úrady hrozia koncernu Daimler zvolávacou akciou, ktorá by mohla zasiahnuť až 600 000 vozidiel s naftovými motormi. Existuje totiž podozrenie z manipulácie s ich emisiami.

29.05.2018 19:00
debata
Viac ako 6 000 kusov dodávok Vito s naftovými... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes - emisie Viac ako 6 000 kusov dodávok Vito s naftovými motormi s objemom 1,6 litra už mieri do servisov kvôli podozreniu z manipulácie s ich emisiami. Celkovo však Daimleru hrozí, že bude musieť upraviť softvér až 600 000 áut vrátane tried C a G.

Podľa nemeckého magazínu Der Spiegel už úrad pre motorové vozidlá KBA tento týždeň nariadil Daimleru zvolať na úpravu viac ako 6 000 dodávok Mercedes-Benz Vito s naftovým motorom s objemom 1,6 litra. Dospel totiž k záveru, že systém úpravy emisií v týchto autách porušuje predpisy. Podľa KBA nie sú v súlade s normami dve naprogramované funkcie systému. Tie sú súčasťou komplexnej kontroly výfukových plynov, ktorá majú za cieľ ich čistenie v rôznych režimoch prevádzky počas celej životnosti vozidla.

Daimler vo svojom vyhlásení s rozhodnutím úradu nesúhlasí, odvolá sa proti nemu a je pripravený brániť sa súdnou cestou. S KBA však plne spolupracuje. Majitelia vozidiel budú informovaní o tom, kedy sa majú dostaviť na bezplatnú aktualizáciu softvéru, len čo bude k dispozícii. Podľa KBA sa problém týka 6 300 vozidiel po celom svete, z toho 1 370 v Nemecku. Tam však podozrenia nekončia. Daimler už viac ako rok vyšetruje nemecká prokuratúra pre klamlivú reklamu a možné podvody pri emisných kontrolách.

Podľa nemeckého Bild am Sonntag vyšetrovatelia v USA skúmajú palubný softvér áut Mercedes-Benz, ktorý mohol pomáhať naftovým modelom prejsť emisnými kontrolami. Úrady preto preverujú ďalšie dieselové autá Daimleru vrátane tried C a G, pri ktorých majú tiež podozrenia z neprípustnej manipulácie. Preverované modely sú vybavené podobnými motormi ako spomínané dodávky Vito, píše Der Spiegel. Celkový počet dotknutých áut Daimleru by sa tak mohol vyšplhať nad 600 000 kusov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #zvolávacia akcia #Daimler
Články podľa značiek