Autoklub ČR: Ktoré celoročné pneumatiky sú lepšie v zime a ktoré v lete?

Český Autoklub sa rozhodol otestovať celoročné pneumatiky od deviatich výrobcov. Zvolil si rozšírený rozmer 205/55 R16 a zisťoval, ktoré pneumatiky sa viac hodia na zimné obdobie a ktorým viac vyhovujú podmienky počas leta.

23.10.2018 06:00
autoklub-cr-test-celorocnih-pneu-205 55 R16 Foto:
Pneumatiky boli testované na Volkswagene Golf siedmej generácie.
debata (4)

Celoročné pneumatiky sú kompromisným riešením. V disciplínach na snehu a na ľade zväčša zaostávajú za schopnosťami zimných pneumatík a nie vždy sú rovnako úsporné a tiché ako letné pneumatiky. Na druhej strane pre vodičov v miernom podnebí, ktorí nejazdia často, sú riešením, ako ušetriť. Je preto dobré poznať silné a slabé stránky pneumatík od rôznych výrobcov.

Autoklub Českej republiky si za referenčný rozmer vzal 205/55 R16. Táto veľkosť pneumatík je rozšírená v modeloch nižšej strednej a strednej triedy. Majú ich teda často modely ako Škoda Octavia, Škoda Suberb, Volkswagen Passat, Volkswagen Golf, Ford Focus, Ford Mondeo, Renault Mégane, Opel Astra, Seat Leon, Honda Civic a pod. Vozidlo, na ktorom pneumatiky testovali, bol Volkswagen Golf siedmej generácie.

Testovanie prebiehalo na polygóne v nemeckom Hannoveri a vo švajčiarskom Ulrichene na úpätí Álp. Súčasťou testovania boli disciplíny ako brzdenie s ABS, aquaplaning, zrýchlenie na snehu, ovládateľnosť na šmykľavom povrchu a jazda po okruhu s pomalými zákrutami a po okruhu s možnosťou jazdy rýchlosťou až 160 km/h. Hodnotenie prebiehalo porovnávaním, takže percentuálna úspešnosť jednotlivých pneumatík zodpovedá rozdielu výsledku voči najlepšej pneumatike.

zväčšiť Výsledky testu celoročných pneumatík s rozmerom... Foto: Autoklub ČR
autoklub-cr-test-celorocnih-pneu-205 55 R16-vysledky Výsledky testu celoročných pneumatík s rozmerom 205/55 R16.

Tou sa v teste stala Continental AllSeason Contact. Tesne za ňou skončili Nokian Weatherproof, Goodyear Vector 4 Seasons Gen-2 a Michelin CrossClimate +. Pneumatiky Goodyear boli na snehu dokonca lepšie ako spomínaný víťaz testu Continental. Na suchu sa pre zmenu zaskveli pneumatiky Michelin. Dobré výsledky dosiahli aj Nexen Nblue 4Season, Hankook Kinergy 4S, Pirelli Cinturato AllSeason a Kleber Quadraxer 2. Sklamaním je výsledok pneumatík Bridgestone Weather Control A001. Tie dosiahli najslabšie výsledky na suchu aj na snehu. Na mokrom povrchu boli druhé najhoršie za pneumatikami Kleber Quadraxer 2.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #test #Continental #Autoklub ČR #Bridgestone #celoročné pneumatiky
Články podľa značiek