Fiat Chrysler zaplatí v USA za emisie 650 miliónov dolárov

Koncern Volkswagen už pozná za Atlantikom cenu svojho prešľapu s klamlivým emisným softvérom. A teraz prišiel rad aj na koncern FCA. Bude to bolieť.

14.01.2019 19:00
debata
Podvodný emisný softvér mal koncern FCA... Foto: Jeep
Jeep Grand Cherokee - výfuk Podvodný emisný softvér mal koncern FCA nainštalovať do modelov Jeep Grand Cherokee a Dodge Ram 1500.

Taliansko-americká automobilka Fiat Chrysler (FCA) zaplatí v USA viac ako 650 miliónov dolárov v rámci urovnania emisného škandálu, ktorý prepukol predvlani. Informovali o to tom agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na nemenované zdroje. Podľa nich uhradí polovicu sumy automobilka na pokutách federálnemu ministerstvu spravodlivosti.

Ide o následok obvinenia skupiny Fiat Chrysler americkou agentúrou pre ochranu životného prostredia (EPA), ktorá v januári 2017 zverejnila, že FCA od roku 2014 predala v USA približne 140 000 úžitkových vozidiel a SUV, vybavených softvérom, ktorý pri testovaní emisií naftových motorov umožňoval kamuflovať vysoko nadlimitné emisie oxidov dusíka.

Automobilka čelila množstvu žalôb od úradov aj majiteľov vozidiel. Zatiaľ čo ministerstvu spravodlivosti by mala zaplatiť 311 miliónov dolárov, ďalších 280 miliónov pôjde na účet majiteľov áut a 75 miliónov zaplatí FCA americkým štátom. Podvodný softvér mal byť podľa žalobcov inštalovaný do vozidiel Jeep Grand Cherokee a Dodge Ram 1500. Oba patria k najpredávanejším autám v USA.

Automobilka obvinenia popierala a tvrdila, že jej autá sú v súlade s emisnými predpismi. Detaily dohody o vyrovnaní by mali byť oznámené ministerstvom spravodlivosti. Koncern FCA sa zatiaľ k informáciám nevyjadril.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #emisie #Fiat #Chrysler #FCA #Fiat Chrysler Automobiles #dieselgate
Články podľa značiek