Nohy na palubnej doske? To veru nie je dobrý nápad. Riskujete veľa

Na sociálnych sieťach sa objavila odstrašujúca röntgenová snímka vyhotovená tesne po autohavárii. Možno by sa nič vážne nestalo, lenže táto žena mala počas incidentu nohy vyložené na palubne doske. Nerobte to!

05.02.2020 16:00
debata (1)
Takto môžu dopadnúť vaše nohy po vcelku... Foto: Twitter
Zlomenina - Rontgen Takto môžu dopadnúť vaše nohy po vcelku nevinnej autonehode. V prípade, ak ich máte vyložené na palubnej doske.

Je to bežný jav. Spolujazdkyne si občas spríjemňujú cestu v aute tak, že si vyložia nohy na palubnú dosku. Lenže žiadny bezpečnostný systém auta nie je navrhnutý pre takúto nesprávnu pozíciu na sedadle. To, čo by vás počas havárie bežne ochránilo, vám môže, naopak, ublížiť. Už pred časom sa objavil na internete príbeh Američanky Audri Tatum, ktorá si z relatívne malej dopravnej nehody v roku 2015 odniesla zranenia, z ktorých sa celkom nezotavila dodnes. Dôvod? Nohy na palubnej doske.

Kým vodič a ďalší členovia posádky vyviazli po kolízii bez vážnejších následkov, Audri airbag vymrštil skrížené nohy proti tvári. Výsledkom bola štvornásobná zlomenina členka, stehennej kosti, a navyše nosa. Audri sa rozhodla, že si nenechá svoje trápenie len pre seba, s cieľom odradiť ostatných od takéhoto konania. „Mala som polámanú prakticky celú pravú polovicu tela, a to len preto, že som ignorovala všetky varovania,“ vyjadrila sa vo viacerých médiách. Jej rehabilitácia bola natoľko náročná, že prišla aj o prácu zdravotnej sestry.

A teraz tu máme ďalší odstrašujúci príklad. Tentoraz ženy z Walesu. Na Twitteri koluje röntgenová snímka zachytávajúca oblasť jej panvy a stehien. Ako iste tušíte, vyhotovená bola tesne po autonehode. Zobrazuje vážne zranenia, ktoré žena utrpela po aktivácii airbagu v čase, keď mala nohy vyložené na palubnej doske. Ľavá stehenná kosť je zlomená a pravá zas vykĺbená natoľko, že by ste ťažko hádali jej pôvodnú polohu. „Nerobte to, a ak vidíte niekoho iného, že má nohy na palubnej doske, zastavte a ukážte mu túto snímku,“ píše v komentári na Twitteri policajt Ian Price, ktorý fotografiu zverejnil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť áut
Články podľa značiek