Benzínky radia tankovať s rúškom

V snahe zabrániť šíreniu koronavírusu Slovensko postupne zatvorilo nákupné strediská a takmer všetky obchody. V bežnom režime však ostali čerpacie stanice. Takmer všetky tak zaviedli zvýšené hygienické pravidlá. A tiež používanie ochranných prostriedkov, obmedzili aj ponuku gastro produktov či zmenili otváracie hodiny.

18.03.2020 20:00
tankovanie palivo auto nafta benzin benzinova... Foto:
Čerpacie stanice sú otvorené, no mnohé fungujú v obmedzenom režime.
debata (2)

Zákazníci by tak mali podľa Slovenskej asociácie petrolejárskeho priemyslu a obchodu (SAPPO) na čerpacie stanice vstupovať len s rúškom. A tiež by mali dodržiavať bezpečný odstup a pri platbe by mali uprednostniť platobné karty.

Realita však vyzerá často inak. "Pred pár dňami som bol natankovať na jednej čerpacej stanici a nemohol som sa prestať čudovať. Zatiaľ čo niektorí ľudia boli naozaj disciplinovaní a držali sa od seba ďalej, iní veselo bez rúšok debatovali pri káve,“ opísal svoju skúsenosť pre denník Pravda čitateľ Martin.

Podobnú skúsenosť má aj čitateľka Soňa. "Personál na čerpacej stanici obsluhoval zákazníkov len cez výdajné okienko. Tých sa tam však v priebehu desiatich minút nahromadilo asi sedem, a tak sme všetci stáli v rade za sebou. Snažila som sa držať si väčší odstup. Bola som však jedna z mála,“ uviedla.

Bežná prevádzka

Čerpacie stanice Benzina sú zatiaľ v bežnom prevádzkovom režime, pričom sa na ich dá zohnať sortiment od balených potravín cez lieky až po hygienické potreby. Ako však pre denník Pravda uviedol hovorca spoločnosti Michal Procházka, zastavili predaj všetkých čerstvých nebalených produktov. Zvýšený dopyt zatiaľ nezaznamenali. Problém im nerobí ani zásobovanie. "Na čerpacej stanici by sa mali ľudia zdržiavať čo najmenej a nemali by využívať relaxačné zóny,“ doplnil Procházka. Zároveň dodal, že momentálne prebieha inštalácia plexisklových bariér medzi obsluhou a zákazníkmi, aby sa minimalizoval priamy kontakt.

Sieť čerpacích staníc Slovnaft ponechala predaj samoobslužnej kávy a na 50 vybraných predajniach aj predaj Fresh Corner občerstvenia. Skrátila však čas predaja. "Na zvyšných čerpacích staniciach sme s dôrazom na bezpečnosť zákazníkov aj obsluhy pozastavili od 15. marca 2020 predaj občerstvenia Fresh Corner. Zároveň sme až do odvolania zatvorili reštaurácie,“ uviedol Anton Molnár, hovorca spoločnosti Slovnaft. Všetky čerpacie stanice spoločnosti sú momentálne otvorené. Niektoré však môžu mať zmenené otváracie hodiny.

Tvrdšie pravidlá

Keďže sú čerpacie stanice oázou pokoja najmä pre vodičov z povolania, ako sú napríklad vodiči kamiónov, všetky čerpačky ich prosia o to, aby dodržiavali vydané usmernenia. "Prosíme vodičov medzinárodnej cezhraničnej prepravy, aby nevstupovali do priestorov čerpacích staníc Slovnaft bez ochranného rúška,“ dodal Molnár.

SAPPO cezhraničných vodičov žiada používať nielen rúško, ale aj iné ochranné pomôcky. Takisto chce v koordinácii s Políciou SR predísť nebezpečnému hromadeniu ľudí, ktorí tranzitujú cez Slovensko, v priestoroch čerpacích staníc.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #čerpacie stanice #tankovanie #koronavírus
Články podľa značiek