Jazdíte počas pandémie? Toto sú 4 zásady ako sa nenakaziť v aute!

Svet je zasiahnutý globálnou pandémiou nového koronavírusu. Najjednoduchšou radou je zostať doma v bezpečí. Čo ale v prípade, že autom cestovať musíte? Držte sa týchto rád, ktoré odporúča automobilka Škoda.

20.03.2020 18:50
debata (44)
Aj keď jazdíte autom, mali by ste nosiť... Foto: SITA/AP, Sarah Reingewirtz
Kalifornia / USA / Koronavírus / Aj keď jazdíte autom, mali by ste nosiť respirátor alebo aspoň rúško.

1. Jazdite sami

Hlavným pravidlom je obmedziť kontakt s ostatnými na minimum. Pokiaľ je však niektorá z ciest nevyhnutná, chráňte sa. „Ideálne nikam nejazdite. Pokiaľ už musíte niekam ísť, choďte sami. Ak to nie je možné, vyvarujte sa aspoň ľudí s akútnymi príznakmi respiračného ochorenia. Zaznačte si kontakt na všetkých cestujúcich, aby ste ich mohli v prípade nákazy dohľadať a kontaktovať. Aj keď je osobné vozidlo akási mobilná izolačná jednotka, vďaka ktorej pri nevyhnutných cestách, ako sú nákupy potravín, drogérie či liekov, výrazne obmedzíte kontakt s ostatnými, dôležité je mať na pamäti, že riziká aj pri ceste autom stále trvajú. https://cms.pravda.sk/typo3/clear.gif

2. Používajte respirátory alebo rúška

Ak cestujete s pasažiermi používajte ochranné pomôcky, teda rúška a respirátory. Klasické látkové rúška nositeľa pred vírusom neochránia, ale môžu významne znížiť riziko prenosu od svojho nositeľa. Aj tie najzákladnejšie rúška na tvár sú teda ohľaduplným gestom voči spolucestujúcim a môžu riziko nakazenia zmierniť. K skutočnej ochrane ale slúžia respirátory najmenej triedy FFP3. Mimochodom, možno to motoristi netušia, ale mnohí z nich majú rúško vo svojej autolekárničke. V niektorých európskych krajinách totiž boli donedávna súčasťou jej povinnej výbavy, inde ešte povinné rúška sú. Pozrite sa teda do svojej autolekárničky, či v nej náhodou rúško nemáte.

3. Dezinfikujte kritické oblasti

Ak sa jazde v aute nevyhnete, venujte pozornosť preventívnym hygienickým opatreniam. Všetky povrchy, ktorých sa dotknete dezinfikujte pred jazdou aj po jazde, obzvlášť pokiaľ s niekým auto zdieľate alebo ste niekoho viezli. Venujte sa tejto očiste naozaj dôkladne. Dezinfekcia častí ako volant, radiaca páka, ručná brzda, kľučky, kľučky alebo ovládacie prvky rádia a infotainmentu napadnú takmer každého. Nezabudnite však ani na páčky pod volantom, teda smerovky, stierače, na ovládač tempomatu, lakťovú opierku, ovládanie nastavenia sedadiel, rám dverí a kľučky z vonkajšej strany auta, alebo napríklad madlo batožinového priestoru. Tieto zásady platia dvojnásobne pre vodičov, ktorí prepravujú pasažierov.

Tieto oblasti je nutné dezinfikovať v exteriéri... Foto: Škoda-Auto
Kronavírus - dezinfekcia vozidla Tieto oblasti je nutné dezinfikovať v exteriéri vozidla.

A čím vozidlo dezinfikovať? Organizácia Consumer Reports napríklad radí využiť niektoré prostriedky, ktoré už možno máte doma. Proti koronavírusu zaberá najmenej sedemdesiat percentný roztok alkoholu, napríklad isopropylalkohol neublíži žiadnemu z bežných povrchov vo vozidle. Na čistenie dielov ho totiž používajú aj samotní výrobcovia a ich dodávatelia. Alkoholom je pre väčší pokoj na duši podľa Consumer Reports možné utrieť aj samotné čalúnenie sedadiel a ďalšie „mäkké" povrchy. Ale pozor, zbytočne ich nepremočte. Alkohol by síce nemal poškodiť čalúnenie z kože či z umelej kože, ale príliš intenzívne čistenie môže zmeniť farbu materiálu. Kožené povrchy je po čistení vhodné ošetriť ochrannými prostriedkami na kožu.

Tieto oblasti je dôležité dezinfikovať vo vozidle. Foto: Škoda-Auto
Kronavírus - dezinfekcia vozidla Tieto oblasti je dôležité dezinfikovať vo vozidle.

Zásadne vo vozidle nepoužívajte peroxid vodíka, ktorý spôsobí trvalé poškodenie povrchov. Na dotykové displeje v autách zas nepoužívajte čističe obsahujúce čpavok, radí Consumer Reports. Na čistenie všetkých povrchov všetkými metódami sú ideálne handričky z mikrovlákna. Po každom čistení je dôležité vozidlo vyvetrať. A s vetraním súvisí ďalšia rada – vyčistite si klimatizáciu. Nie, najazdite kvôli tomu do autoservisu, na to teraz nie je vhodný čas. Ale kúpiť sa dajú aj v internetových obchodoch špecializované spreje na domáce čistenie klimatizácie a ventilačného systému vozidla. Samotný dezinfekčný sprej nemusí koronavírus zahubiť, ale čistejší okruh kúrenia a klimatizácie znamená nižšie riziko usadenia vírusu v ňom.

4. Tankujte bezpečne

Ak počas pandémie jazdíte autom, je veľmi pravdepodobné, že budete musieť aj tankovať. Na čerpacích staniciach dbajte preto na zvýšenú opatrnosť a maximálne sa venujte hygienickým opatreniam. Obmedzte na minimum kontakt s personálom, vyberajte si napríklad samoobslužné čerpacie stanice a po natankovaní si ihneď umyte ruky alebo si ich aspoň vydezinfikujte dezinfekčným prostriedkom na ruky – ten by ste mali vo vozidle voziť v dostatočnej zásobe. Pri platení využite ideálne niektorú z moderných metód. Napríklad bezkontaktnú platobnú kartu či mobilný telefón. Na mnohých čerpacích staniciach je možné bezkontaktné spôsoby platenia využiť aj priamo pri stojane, takže nie je nutné navštevovať predajňu.

Čerpacie stanice sú otvorené, no mnohé fungujú... Foto: Ľuboš Pilc
tankovanie palivo auto nafta benzin benzinova pumpa Čerpacie stanice sú otvorené, no mnohé fungujú v obmedzenom režime. Pri tankovaní používajte rúška a bezkotaktné platby.

Riziko znížite aj tak, že nádrž naplníte doplna, takže na čerpaciu stanicu nebudete musieť prísť čoskoro znova. Aj keď sa niektoré opatrenia proti šíreniu koronavírusu zdajú ako drastické a prehnané, vysoká miera opatrnosti je namieste. Čím viac budeme tieto opatrenia rešpektovať, tým viac znížime riziko prenosu nákazy a tým skôr sa naše životy vrátia do normálnych koľají. Buďte teda ohľaduplný, obmedzte kontakt s ostatnými aj akékoľvek cesty autom iba na tie najnevyhnutnejšie, nezabúdajte na dôkladné umývanie rúk a dezinfekciu.

Zdroj: Škoda-Auto

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #auto #Škoda #Škoda-Auto #dezinfekcia #koronavírus
Články podľa značiek