MOT: Toto je 5 najmenej a najviac spoľahlivých áut podľa Britov

Aj britskí motoristi musia chodiť na technické kontroly. Databáza ich výsledkov potom dáva odpoveď na to, ktoré autá a značky vykazujú najväčšiu a, naopak, najmenšiu poruchovosť.

08.06.2020 06:00
debata (3)
Britské technické kontroly MOT musia tamojší... Foto: MOT
MOT - technické kontroly Britské technické kontroly MOT musia tamojší motoristi navštevovať každoročne, pokiaľ je ich auto staršie ako tri roky.

Aj Briti majú svoj „TÜV Report“, teda rebríček spoľahlivosti áut, ktorý vychádza z výsledkov povinných technických kontrol ministerstva dopravy, ktoré tamojší vodiči poznajú pod názvom MOT. Tie musia navštevovať britskí motoristi každý rok, pokiaľ je ich vozidlo staršie ako tri roky. Podobne ako v nemeckom rebríčku, za ktorým stojí sieť „estékačiek“ organizácie TÜV, sú dáta každoročne zverejňované. A ako to už býva, niektorým značkám urobia radosť a iným nie. V aktuálnom rebríčku spoľahlivosti sú najúspešnejšie japonské a nemecké značky.

Najlepší sú Japonci

Absolútnou jednotkou je Lexus pred Hondou a Porsche. Ich úspešnosť na kontrolách MOT sa pohybuje od 93,6 do 93,8 %. Zo sto áut tak kontrolou neprejde menej ako sedem. No skvelé výsledky dosiahlo aj Mini a Suzuki. Briti pripomínajú, že z piatich najlepších značiek vypadla tento rok Toyota a že Subaru by bolo s výsledkom 91,9 % štvrté, ak by sa na kontroly vlani dostavil potrebný počet exemplárov tejto značky. Štatistika totiž z dôvodu objektívnosti požaduje minimálne 10 000 testov.

Lexus je podľa Britov najspoľahlivejšou... Foto: Lexus
Lexus ES - 2018 Lexus je podľa Britov najspoľahlivejšou značkou. Hoci materská Toyota sa medzi piatimi najlepšími neumiestnila, v rebríčku najspoľahlivejších áut má hneď dvoch zástupcov.

Opačná strana rebríčka patrí značkám Renault, Citroën a Dacia. Ich úspešnosť na kontrolách MOT sa pohybuje od 82,7 do 85,8 %. To veru nie je dobrá vizitka najmä pre Renault. Ako ukazuje štatistika, jeho lacná rumunská divízia je na tom totiž dokonca lepšie, teda ak môžeme v tejto súvislosti takýto termín použiť. V porovnaní s rokom 2017 sa Renault prepadol o dve priečky nižšie. Chváliť čím sa však nemajú ani Opel a švédske Volvo. Patria tiež do pätice najhorších.

Na chvoste Francúzi

A ako dopadli samotné modely áut? To naznačili už rebríčky značiek. S jednou výnimkou. Napriek tomu, že Toyota ostala tesne za bránami prvej päťky, podarilo sa jej hybridným Priusom prepracovať medzi najspoľahlivejšími autami až na tretiu priečku. Lepšia bola len Honda CR-V a víťazná Honda Jazz. Úspešnosť na technických kontrolách sa pohybovala od 93,1 až do 95,4 %. Päť najlepších uzatvára Mercedes-Benz GLA, jediný nemecký zástupca v pätici najlepších, a ďalšia Toyota, tentoraz SUV RAV4.

Renault je značka, ktorej by ste sa mali radšej... Foto: Renault
Renault Mégane Grandtour - 2016 Renault je značka, ktorej by ste sa mali radšej vyhnúť. Zo sto vozidiel, ktoré sa dostavia na technickú kontrolu, neprejde testom takmer osemnásť exemplárov. A úplne najhorší Renault Mégane.

Voliť tieto autá je teda pre majiteľov výhrou. Presne naopak je to však v prípade piatich modelov, ktoré ukázali najvyššiu poruchovosť. Úplne najhoršie je na tom Renault. Jeho Mégane uzatvára rebríček spoľahlivosti, teda skôr nespoľahlivosti s úspešnosťou len 78,1 %, pred Citroënom DS3 a ďalším Renaultom Clio. Len o málo lepšie na tom bolo Volvo V40 a Opel Insignia. Pri švédskom prémiovom modeli neobstojí ani argument, že má priemerne vyšší počet najazdených kilometrov ako napríklad Clio alebo Mégane.

Päť najspoľahlivejších značiek

Značka Podiel úspešných áut na kontrole MOT
1. LEXUS 93,8%
2. HONDA 93,7%
3. PORSCHE 93,6%
4. MINI 91,6%
5. SUZUKI 91,4%

Päť najmenej spoľahlivých značiek

Značka Podiel úspešných áut na kontrole MOT
5. VOLVO 86,2%
4. VAUXHALL 85,9%
3. DACIA 85,8%
2. CITROËN 84,6%
1. RENAULT 82,7%
   

Päť najspoľahlivejších modelov

Model Podiel úspešných áut na kontrole MOT
1. HONDA JAZZ 95,4%
2. HONDA CR-V 93,4%
3. TOYOTA PRIUS 93,1%
4. MERCEDES GLA 92,8%
5. TOYOTA RAV4 92,7%

Päť najmenej spoľahlivých modelov

Model Podiel úspešných áut na kontrole MOT
5. OPEL INSIGNIA 84,4%
4. VOLVO V40 83,9%
3. RENAULT CLIO 81,4%
2. CITROËN DS3 81,0%
1. RENAULT MÉGANE 78,1%

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #spoľahlivosť áut #technické kontroly #MOT
Články podľa značiek