ADAC: Takto náklad v aute nevozte. Môže vás zabiť!

Ušetriť na dovoze nábytku prepravou vo vlastnom aute nemusí byť dobrý nápad. Stačí náraz rýchlosťou 45 km/h a zo škatúľ, dekorácií a ďalších predmetov sa stávajú smrtiace zbrane. Odstrašujúce video nemeckého ADAC-u dokazuje, že nezaistený náklad môže pokojne vytrhnúť sedadlo z podlahy. Airbagy ani bezpečnostné pásy vám vtedy nepomôžu.

18.06.2020 06:00
debata (8)
Nezaistený ťažký náklad vo vozidle dokáže počas... Foto: ADAC
ADAC - preprava nábytku v aute Nezaistený ťažký náklad vo vozidle dokáže počas nárazu vytrhnúť predné sedadlá z ich uchytenia.

Po koronakríze sa ľudia vracajú do obchodov. Návštevy predajní nábytku, domácich, záhradných či stavebných potrieb sú opäť na programe dňa, tak ako pred pandémiou. Nemecký autoklub ADAC v tejto súvislosti pripomína, aby sme nezabudli na zásady prepravy väčších predmetov v autách. Mnohí z nás totiž uprednostnia pred dovozom tovaru kuriérom prepravu vo vlastnom aute. Je to lacnejšie, ale dobrý nápad to byť nemusí. Prax je totiž taká, že väčšina motoristov, aj keď zákon vyžaduje náklad vo vozidle zabezpečiť, nahádže škatule s nábytkom, dekoračné predmety a ďalšie drobnosti do kufra len tak. Od tohto momentu nemusí byť ďaleko ku tragédii.

Ak náklad zaistíte, môže posádka vyviaznuť po... Foto: ADAC
ADAC - preprava nábytku v aute Ak náklad zaistíte, môže posádka vyviaznuť po havárii z vozidla bez zranení.

ADAC to dokumentuje odstrašujúcim videom, v ktorom ukazuje, čo sa stane s takto naloženým autom počas zrážky, už pri pomerne nízkej rýchlosti 45 km/h. Na crashtest použil dve staršie vozidlá VW Golf Variant. To druhé pre simuláciu druhého nárazu, keď bol tovar naložený a zaistený tak, ako to má byť. Rozdiely sú dramatické. V prvom teste sa z drobnejších predmetov stávajú doslova projektily narážajúce do hláv vodiča a spolujazdca. Tí nemajú žiadnu šancu na prežitie, pretože veľké škatule s poskladanými dielmi nábytku vrazia do sedadiel a vytrhnú ich z ukotvenia. Airbagy či bezpečnostné pásy takúto situáciu už príliš nevylepšia. Naopak, v druhom teste by posádka po náraze vyviazla bez vážnejších zranení.

„Zle naložený a nezaistený náklad môže počas nárazu generovať silu, ktorej riziká sú podceňované. Stačí zrážka v rýchlosti 45 km/h a náklad s hmotnosťou 145 kg má zrazu hmotnosť sedem ton. To je hmotnosť dospelého slona,“ objasňuje situáciu Volker Sander, bezpečnostný šéf testovacieho centra v Landsbergu. Nehovoriac o tom, že vodičom za takéto konanie hrozí pokuta. Preto ADAC radí, ako urobiť prepravu väčších predmetov v autách čo najbezpečnejšou. A to aj v prípade, ako je tovar iba v kufri, ale aj v situácii, keď vám neostáva nič iné, ako sklopiť operadlá zadných sedadiel.

Ako správne uložiť väčší náklad v aute

1. Usporiadajte náklad čo najrovnomernejšie.

2. Ak máte k dispozícii sieť na batožinu, použite ju.

3. Dbajte na to, aby náklad nevyčnieval do prednej časti interiéru.

4. Ak to nie je nevyhnutné, nesklápajte zadné operadlá. Slúžia ako bezpečnostná bariéra.

5. Operadlá zadných sedadiel môžete podporiť zapnutím bezpečnostných pá­sov.

6. Dbajte na správne rozloženie hmotnosti. Ťažké predmety patria dole, najlepšie do priestoru pre nohy, ľahšie môžete umiestniť nad nimi.

7. Nenechávajte v interiéri nezabezpečené krehké predmety, ako sú vázy, sklenené fľaše alebo poháre na pitie. Ak môžete, vložte ich do pevných škatúľ alebo ich zabaľte do prikrývok a uložte do priestoru pre nohy za sedadlom spolujazdca.

8. Používajte existujúce háčiky a oká s vhodnými napínacími alebo pripínacími popruhmi.

9. Ak je to možné, na zaistenie nákladu použite ďalšie bezpečnostné popruhy. Pozor, nepoužívajte žiadne elastické prvky ako gumené „pavúky“.

10. Pri pripevňovaní predmetov sa uistite, že sú popruhy napnuté rovnomerne, aby popod ne náklad nemohol podkĺznuť.

11. Napínacie popruhy noste v aute, aby ste boli vždy pripravení na nečakané nákupy v obchode s nábytkom alebo železiarstve.

12. Ak vozidlo nemá kryt batožinového priestoru, celý náklad zakryte prikrývkou a diagonálne ho zaistite napínacími popruhmi. Použiť na to môžete upevňovacie oká.

13. Dodržiavajte predpísaný tlak vzduchu v pneumatikách a zaťaženie náprav podľa návodu na obsluhu.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #ADAC #crashtest #preprava tovaru
Články podľa značiek