Budeme tankovať benzín pod 1 €? Vývoj cien ropy tomu nahráva

Možno si ešte pamätáte, keď začiatkom septembra pred dvomi rokmi atakovala priemerná cena 95-oktánového benzínu hranicu 1,5 eura. Teraz tankujeme podstatne lacnejšie - koncom minulého mesiaca sa priemerná cena dostala na úroveň 1,15 a aktuálne je približne 1,17 eura. Cena nafty už teraz začína “podliezať” eurovú hranicu.

07.10.2020 18:00
debata (40)
Možno už na prelome mesiacov by sme mohli... Foto: Ivan Majerský, Pravda
benzín, nafta, benzinka, pumpa, tankovanie, fotene so suhlasom Možno už na prelome mesiacov by sme mohli tankovať benzín za cenu na hranici 1,1 eura.

Pre názornosť sa pozrime na ceny benzínu o niečo hlbšie do minulosti. Pokiaľ by ste tankovali plnú nádrž (dajme tomu 55 litrov) v prvom septembrovom týždni 2018, zaplatili by ste 79,80 eur, teraz by to bolo len 63,25 eura. Samozrejme, berieme do úvahy priemerné ceny, takže ide o orientačné sumy. Tak či tak – na jednej nádrži ušetríte vyše 16,5 eura. To je asi jeden z mála pozitívnych aspektov koronakrízy. V porovnaní s úvodom roka, kedy boli ceny pohonných látok najvyššie, sú benzín aj nafta lacnejšie o zhruba 12 až 20 %.

Nízke ceny sú spôsobené aj poklesom intenzity osobnej aj nákladnej dopravy a kolísavou cenou ropy, ktorá však pozvoľna mieri nadol. Tam ju tlačí hlavne druhá vlna pandémie. „Ďalšia vlna koronavírusu môže priniesť opätovné zhoršenie ekonomického vývoja už v závere tohto roka, čo by znamenalo, že oživenie svetovej ekonomiky bolo len veľmi krátkodobé,“ vysvetlila analytička Poštovej banky Jana Glasová. Podľa nej rastie pravdepodobnosť ďalších protipandemických opatrení, čo by mohlo mať dopad na cestovanie, zahraničný obchod a stiahnuť globálnu ekonomiku hlbšie do recesie.

Aj keď je v súčasnosti ťažké byť prorokom, nie je vylúčené, že na prelome mesiacov budeme 95-oktánový benzín tankovať za cenu na úrovni 1,1 eura, možno aj mierne pod ňou. Veľa o tom napovie najnovšia prognóza ropného trhu, ktorú organizácia OPEC zverejní už zajtra 8. októbra. Analytici očakávajú, že môže spôsobiť ešte výraznejší pokles cien ropy, než sa predpokladá.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa #OPEC #cena paliva
Články podľa značiek