TÜV: Tieto ojazdené kombi zvládajú veľa kilometrov. A ani vás nezruinujú

Ak hľadáte praktické rodinné auto s dobrými jazdnými vlastnosťami, väčšinou padne voľba na karosériu kombi. Keď sa k tomu pridá minimum porúch, objaví sa zaujímavá možnosť na kúpu spoľahlivého auta z druhej ruky.

28.10.2020 06:00
debata (1)

Nemecká sieť staníc technických kontrol TÜV pravidelne uverejňuje štatistiky výsledkov pre jednotlivé modely. Do úvahy berie vek vozidiel a priemer najazdených kilometrov. Ponúka tak dobrý zdroj informácií o modeloch, ktoré prichádzajú na technické kontroly s vážnymi problémami a ktorým sa naopak nepríjemnosti vyhýbajú.

Ide preto o veľmi dobrú pomôcku pri výbere auta z druhej ruky. A práve pri ojazdených automobiloch si záujemcovia môžu vyberať aj z vyšších tried, ktoré by boli v prípade úvah o kúpe nového auta, pridrahé. Rastúca obľuba triedy SUV zatláča do úzadia nielen triedu rodinných MPV, ale čoraz viac aj karosárske kombi verzie. Preto možno očakávať, že záujemcovia o tento segment sa budú radšej obzerať po ojazdených modeloch, ktoré väčšmi spĺňajú ich požiadavky.

Práve nasledujúce modely v prevedení kombi sú tými najspoľahlivejšími podľa zistení TÜV, čo znamená najviac priemerne najazdených kilometrov bez vážnejších problémov.

Škoda Octavia (2. generácia)

Práve česká klasika je zvyčajne prvou voľbou pri výbere kombi verzie nielen u nás, ale aj u našich západných susedov. Druhá generácia novodobej Octavie sa vyrábala v rokoch 2004 až 2012 a v ponuke ojazdených vozidiel nájdete dostatok kusov v rôznych úrovniach výbav. Rozšírenejšie budú určite naftové motory, no v prípade, že nešlo pôvodne o služobné auto, máte šancu naraziť na spoľahlivé kusy.

Škoda Octavia Foto: Škoda
Skoda-Octavia Combi-2009-1280-02 Škoda Octavia

Volkswagen Passat Variant (7. generácia)

Podobne ako pri Octavii, aj Passat patrí medzi klasiku na našich cestách vrátane kombi verzie Variant z rokov 2010 až 2014. Takisto však platí, že ide o obľúbené auto firiem, a tak je pravdepodobnejšie v bazároch naraziť na kusy so služobnou minulosťou. Určite bude najrozšírenejšou motorizáciou dvojlitrový naftový agregát TDI, no táto generácia sa ponúkala aj so zážihovým vidlicovým šesťvalcom s objemom 3,6 litra.

Volkswagen Passat Foto: Volkswagen
Volkswagen-Passat Estate-2011-1280-04 Volkswagen Passat

Subaru Legacy Tourer

Kombi strednej triedy od japonskej značky Subaru možno pokladať za zástupcu opačného spektra ako Octaviu či Passat. Ide totiž o nie je veľmi rozšírený model, ktorý sa vyrábal v rokoch 2009 až 2014. V tej dobe ešte ponúkalo svoje modely aj s naftovými plochými motormi. Ide teda skôr o exotiku, no rozhodne by nemalo ísť o riziko z hľadiska spoľahlivosti.

Subaru Legacy Tourer Foto: Subaru
Subaru-Legacy Tourer-2010-1280-02 Subaru Legacy Tourer

Honda Accord Tourer CW

Toto kombi je z hľadiska frekvencie rovnako raritné ako spomínané Subaru Legacy, no rovnako môže ísť o zaujímavú alternatívu k bežnejšej nemeckej či francúzskej konkurencii. V rokoch 2008 až 2015 sa tento model vyrábal v benzínovej aj v naftovej verzii. Hoci v Európe jeho predaj automobilka zastavila, v zámorí sa sedan Accord predáva naďalej a zákazníci oceňujú práve jeho spoľahlivosť.

Honda Accord Tourer Foto: Honda
Honda-Accord Tourer-2011-1280-03 Honda Accord Tourer

Mazda 6 Sportbreak GH

Paletu japonských kombi dopĺňa Mazda 6, ktorá je na výrobných linkách aj v súčasnosti. Generácia vyrábaná v rokoch 2007 až 2012 už vo svojej dobe lákala športovým dizajnom a atmosférickým dvojlitrovým benzínovým agregátom, ktorý je v modernizovanej verzii vo výrobe dodnes, čo potvrdzuje jeho kvalitu. Bohužiaľ, dlhodobou slabinou značky Mazda je slabá protikorózna ochrana karosérie.

Mazda 6 Foto: Mazda
Mazda-6 Wagon-2008-1280-04 Mazda 6

Toyota Avensis Wagon

Toyota patrí vo všeobecnosti k spoľahlivým výrobcom a dôkazom toho je aj model Avensis vyrábaný v rokoch 2009 až 2015. V súčasnosti už v strednej triede nastúpil na jeho miesto model Camry. A hoci Avensis neohuruje zovňajškom ani vnútrajškom, jeho benzínové aj naftové verzie zvládajú nadpriemerné porcie kilometrov s minimom porúch.

Toyota Avensis Foto: Toyota
Toyota-Avensis Wagon-2007-1280-08 Toyota Avensis

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kombi #spoľahlivosť #TÜV #ojazdené autá
Články podľa značiek