Ako fungujú pri súčasných obmedzeniach autoškoly, STK a taxíky?

Ministerstvo dopravy informovalo, aké pravidlá v súčasnosti platia nielen pre autoškoly, ale aj pre emisné a technické kontroly a pre taxislužby.

19.11.2020 12:00
debata
Vodič taxíku musí mať vhodným spôsobom prekryté... Foto: Pravda (Ľuboš Pilc)
Taxi / Taxík / Taxikár / Vodič taxíku musí mať vhodným spôsobom prekryté horné dýchacie cesty, pomocou rúška, respirátoru bez výdychového ventilu, šálu, alebo šatky.

V súvislosti s trochu neprehľadnou situáciou po testovaniach ministerstvo dopravy vydalo niekoľko usmernení, objasňujúcich fungovanie niektorých inštitúcií, spadajúcich do jeho pôsobnosti. Týka sa to napríklad autoškôl, taxislužieb alebo STK.

Pokiaľ ide o emisné a technické kontroly, platí stále pri nich pôvodné predĺženie platnosti, konkrétne o 3 mesiace počas mimoriadnej situácie. Ministerstvo ale dôrazne odporúča vybaviť technickú aj emisnú kontrolu čo najskôr.

Situácia v autoškolách je podobná tej v bežných školách. Výučba môže prebiehať dištančnou formou, samozrejme pokiaľ ide o teóriu. Pre podmienky praktického výcviku je potrebné kontaktovať príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. O termínoch skúšok informuje účastníkov kurzov polícia prostredníctvom autoškoly.

Neplatí to úplne pre získanie vodičského oprávnenia pre nákladné autá. Na rozdiel od bežnej autoškoly sa školenia pre držiteľov kvalifikačnej karty vodiča nemôžu konať dištančnou formou. V prípade podmienok týkajúcich sa výučby teoretickej a praktickej časti výcviku je potrebné kontaktovať príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Žiadne výrazné zmeny a ani uvoľnenia sa netýkajú ani taxislužieb. Vodič musí mať vhodným spôsobom prekryté horné dýchacie cesty, či už rúškom, respirátorom bez výdychového ventilu, šálom, alebo šatkou. Cestujúci by mali sedieť na zadných sedadlách – to je však v rovine odporúčania, nie povinnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #taxislužby #STK #Covid-19
Články podľa značiek