Potrebujete cez koronu overiť jazdené auto? Ide to celkom jednoducho!

Stačí poznať VIN číslo a skúsiť Register prevádzkových záznamov vozidiel. Overíte si v ňom ielen najazdené kilometre, ale aj servisnú históriu vozidla. Do registra pribúdajú denne rádovo tisíce záznamov od vyše 2 400 prispievateľov.

06.04.2021 14:00
debata (2)
Pred kúpou jazdeného auta zo Slovenska možno... Foto: Ľuboš Pilc
Autobazár Pred kúpou jazdeného auta zo Slovenska možno overiť nielen jeho kilometre, ale aj servisnú históriu a informácie o nehodách a poškodeniach.

Rovnako jednoducho ako získať automobil online, je ľahké sa dostať v čase pandémie k údajom o vozidle. K overeniu stačí VIN číslo, pomocou ktorého kupujúci na webe Registra prevádzkových záznamov vozidiel (RPZV) získa informácie o vozidle.

Komplexný register

Jedná sa o vnútroštátny register cestných motorových vozidiel, ktoré sú prihlásené v evidencii vozidiel na Sovensku. Do registra sa zaznamenáva zobrazovaná hodnota počítadla celkovej prejdenej vzdialenosti cestného motorového vozidla v rôznych životných situáciách počas prevádzky vozidla až do jeho vyradenia z evidencie, aby sa eliminovala neoprávnená manipulácia so zobrazovanou hodnotou odometra.

Do registra pribúdajú denne tisíce záznamov od vyše 2 400 prispie­vateľov. Medzi nich patria výrobcovia vozidiel, stanice technickej kontroly, pracoviská emisnej kontroly, pracoviská kontroly originality, predajcovia vozidiel, autoopravovne, poisťovne, leasingové spoločnosti, polícia a ďalšie subjekty pôsobiace v automobilovej oblasti.

Zákon (č.106/2018) o prevádzke vozidiel v cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ustanovuje od 20. mája 2018 povinnosť zasielať informácie o vozidlách do RPZV širokej škále štátnych aj privátnych subjektov, tzv. prispievateľov. Jedná sa hlavne o informácie z technicekj kontroly, emisnej kontroly a kontroly originality. Taktiež do neho pribúdajú zápisy o evidenčných zmenách vozidiel a o dopravných nehodách od polície a o opravách a údržbe vozidiel od výrobcov, zástupcov výrobcov vozidiel a všetkých legálnych opravovní.

Aj dáta o nehodách

Ďalej obsahuje informácie o predaji vozidla, o poistných udalostiach vozidiel od poisťovní, ako aj o údaje z odometra ojazdených vozidiel v čase jeho financovania od leasingových spoločností a od znalcov po obhliadke vozidla.

Overovanie cez Register prevádzkových záznamov...
Overovanie cez Register prevádzkových záznamov...
+1Overovanie cez Register prevádzkových záznamov...

Ku histórii najazdených kilometrov sa dostane cez vygenerovaný ODO-Pass, ktorý zobrazuje grafické znázornenie zaznamenania kilometrov i číselné hodnoty. Kupujúci získa aj informáciu, ktorý subjekt a kedy údaj o kilometroch do registra zaznamenal.

A to ešte nie je všetko. Cez register možno totiž získať nielen históriu najazdených kilometrov, ale aj ďalšie informácie, ktoré by mal pred kúpou o ojazdenom vozidle vedieť. „V súčasnom období by bolo vhodné overiť si hlavne blokácie, ktoré bránia možnému prepisu vozidla, ďalej overiť si exekúcie majiteľa vozidla, leasing, či záložné právo vozidla. Celkovo 20 údajov poskytuje Príloha k ODO-Passu, ktorú si spotrebiteľ podobne ako ODO-Pass vygeneruje na webe Registra prevádzkových záznamov vozidiel," vysveľuje Miroslav Strelec zo stanice technickej kontroly.

Príloha obsahuje aj záznamy o poškodeniach automobilu, ktoré mohli vzniknúť pri dopravnej nehode, či záznamy zo servisných činností a opráv vozidla. V prípade potvrdenia poškodení automobilu si môže záujemca cez www.rpzv.sk vygenerovať výpis, v ktorom sú podrobné údaje o poškodených dieloch, či kalkulácii opravy. „ODO-Pass a Príloha k ODO-Passu, prípadne aj Výpis o poškodeniach vozidla sú dostupné nielen na webe Registra prevádzkových záznamov vozidiel, ale i u 960 posky­tovateľov ODO-Passov," dodal Miroslav Strelec.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Register prevádzkových záznamov vozidiel #RPZV #overenie vozidla
Články podľa značiek