Registračná daň za dovezené autá bola neoprávnená, rozhodol súd

Ľudia, ktorí si medzi rokmi 2013 až 2015 doviezli zo zahraničia jazdené auto, platili registraču dň ako za nové. Prvý z nich na súde uspel so žiadosťou o vrátenie peňazí.

30.08.2021 14:00
sudca, kladivko, spravodlivosť, peniaze,... Foto:
Štát musí prvému žalobcovi vrátiť peniaze, neoprávnene vybrané na registračnej dani.
debata (2)

Ľudia, ktorí doviezli použité auto zo zahraničia v období medzi rokmi 2013 až 2015 platili registračný poplatok ako za nové vozidlo. Tento systém poplatkov napadla Európska komisia a na jej podnet ministerstvo financií v roku 2016 legislatívu zmenilo. To však motoristom, ktorí si v uvedených rokoch priviezli na slovensko zo zahraničia auto peniaze nevrátilo. Preto sa niektorí obrátili na súd. A ten rozhodol, že právo je na ich strane – Krajský súd v Bratislave rozhodol, že žalobca musí dostať peniaze, ktoré od neho neoprávnene vymohol štát, naspäť.

Právoplatný rozsudok Krajského súdu v Bratislave a následne spätné uhradenie finančných prostriedkov z ministerstva financií dotknutej osobe podľa slov poslanca Alojza Baránika (SaS) potvrdili, na čej strane je pravda a právo. „Slovenská republika touto tzv. Kažimírovou daňou jednoznačne porušovala právo Európskej únie a buzerovala slušných ľudí,“ dodal Baránik.

„Registračnú daň sme už v roku 2016 považovali za šikanu a buzeráciu motoristov na Slovensku. Aj preto sme vyzvali našich občanov, aby sa nám prihlásili, nech sa môžeme za nich na súde dožadovať ich práva na vrátenie takto neoprávnene uhradenej registračnej dane,“ vyhlásil.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #jazdené autá #ojazdené vozidlá #dovezené autá #registračná daň
Články podľa značiek