Čo sa stane s diaľničnou známkou, keď zmeníte EČV?

Diaľničná známka je síce neprenosná, no pri zmene EČV ju možno preregistrovať.

24.01.2022 16:00
eznamka Foto:
Diaľničná známka nie je prenositeľná, no pri zmene EČV je situácia iná.
debata

Raz zakúpená známka je viazaná na konkrétne auto. V zmysle zákona a Všeobecných obchodných podmienok Správcu výberu úhrady diaľničnej známky, diaľničná známka je medzi vozidlami neprenosná, to znamená, že nie je možné ju prenášať na iné vozidlo. A nielen to. Taktiež v prípade predaja vozidla jeho zničenia alebo nevzniká nárok na vrátenie celej alebo časti úhrady diaľničnej známky.

Iná situácia však nastane, ak vodič, respektíve vozidlo, zmení EČV. Podľa informácií, ktorú Národná diaľničná spoločnosť zverejnila na svojom webe, platnosť elektronickej diaľničnej známky (eDZ) sa nestráca pri zmene evidenčného čísla vozidla.

evidenčné číslo, ŠPZ Čítajte viac Fraška s EČV sa končí. Štát už nebude nakupovať ultrapredražené tabuľky!

Takýto prípad nastane napríklad vtedy, ak predávate auto alebo naopak, kupujete auto, ktoré má zaplatenú eDZ. Nový majiteľ vozidla si uhradenú diaľničnú známku dokáže preregistrovať na svoje nové EČV.

NDS tieto zmeny nerobí priamo. O zmenu v evidencii úhrady diaľničnej známky je potrebné požiadať na portáli eznamka.sk na tomto odkaze alebo na vybraných obchodných miestach v krajských mestách . Ak sú pritom predložené všetky doklady potvrdzujúce zmenu EČV, tento proces trvá maximálne dva dni.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #Národná diaľničná spoločnosť #diaľničná známka #ečv #eDZ
Články podľa značiek